• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Alles over Sprenger Sensogan bitten

alles over sprenger sensogan bitten

Sensogan is het nieuwste materiaal van bitten fabrikant Sprenger en daarmee de opvolger van de materialen Aurigan en Argentaan. Sensogan is uitgebreid getest door de Universiteit van Hannover, de Duitse rijschool in Verden en door voormalig topruiter en coach Klaus Balkenhol.

In deze blog vertellen we je over de samenstelling en voordelen van Sensogan bitten, ben je ook benieuwd naar hoe je het “Juiste passende bit” kunt vinden? Lees dan onze blog hierover.

Sprenger Sensogan

Samenstelling van Sensogan
Sprenger Sensogan bitten bestaan uit koper, mangaan en zink. Wat is Mangaan?
Mangaan is een micronutriënt, een essentiële voedingstof welk elk paard dagelijks nodig heeft. Mangaan wordt ook al in vele commerciële voeders gebruikt, zoals in voeders voor jonge paarden en stress reducerende voeders.

Wat zijn de eigenschappen van Mangaan?
• Spierherstellend, spieropbouwend
• Stress reducerend
• Mangaan breekt de aanmaak van Histamine af.

Wat is Histamine?
Histamine is een stof welke een paard zelf aanmaakt. Een teveel aan Histamine zorgt voor stofwisselingstoornis welke kan leiden tot allergische reacties. Door middel van de natuurlijke oxidatie in de paardenmond komt de stof Mangaan vrij welke de aanmaak van Histamine afbreekt.

wat zijn de voordelen van sensogan?

• Gedoseerde oxidatie
• Zeer goede acceptatie door paard
• Subtielere verbinding tussen ruiter en paard
• Stimuleert speekselvorming
• Niet toxisch
• Minder koper dus gezonder voor het paard
• Minder koper dus minder verkleuring van het materiaal (minder poetsen)

Subtielere verbinding tussen ruiter en paard

welk type bit voor welk paard?

Al gekozen voor een Sprenger Sensogan bit? Verstandige keus! Alleen welk type bit ga je nemen? Je kunt natuurlijk gebruik maken van het Sprenger Testcenter maar om je een handje te helpen zetten we hier wat eigenschappen op een rijtje van de verschillende bitten die wij van Sprenger in ons assortiment hebben.

Sprenger Sensogan Novo Contact

sprenger sensogan novocontact bitten

De Novocontact bitten van Sprenger vallen meteen op door hun uiterlijk, deze bitten hebben namelijk een ovale vorm, waardoor ze een groter tongoppervlak bedekken als de ruiter een stil contact heeft met de mond.

Wanneer de ruiter een teugelhulp geeft kantelt het bit, waardoor het contact met het tongoppervlakte verkleind wordt. Op deze manier verbetert het novocontact bit het contact tussen ruiter en paard en wordt acceptatie gestimuleerd.

Als je paard wat zwaar op de hand is of makkelijk tegen de hand komt dan is bij Novocontact de dubbel gebroken variant de beste keuze. Komt je paard juist snel een beetje achter het bit en is de hand volgen echt een serieuze opgave? Dan is een enkelgebroken Novocontact bit een aanrader.

Sprenger Sensogan Wh Ultra

sprenger sensogan wh ultra bitten

Het Sprenger WH Ultra bit heeft een iets apart uiterlijk, maar is een toegankelijk bit in gebruik. Het heeft een beweeglijk ringetje in het middenstuk, wat het kauwproces stimuleert en daardoor de kaak ontspant. Dit proces bevordert de algehele aanname van het bit. Het WH Ultra bit is zeer geschikt voor paarden die stug zijn in de mond en uit zichzelf niet makkelijk afkauwen. De WH Ultra soft is een variatie op de WH Ultra met een gummi omtrokken middenstuk. Dit kan helpen bij lichte tongproblemen en uit de praktijk is gebleken dat tandenknarsen kan worden verminderd, mits dit verder niet voortkomt uit een probleem elders in het lichaam.

Sprenger Maxcontrol

sprenger maxcontrol

Het Max Control bit heeft het uiterlijk van een normaal dubbelgebroken bit en bij normale aanleuning heeft het exact dezelfde werking. Bij meer druk blokkeert het middenstukje echter en krijgt het bit de inwerking van een stangetje. Dit kan heel effectief zijn bij paarden die in de basis het bit goed aannemen, maar sterk kunnen worden of tegen de hand komen. Het Max Control bit is gemaakt van RVS.

Sprenger Duo kunststof bitten

Sprenger duo kunststof bitten

Vergeleken met metalen bitten zijn kunststof en rubber bitten zachter. De kunststof bitten van Sprenger bevatten allemaal een staaldraad in het midden zodat breken onmogelijk is, wat de veiligheid bevordert. Sprenger DUO bitten zijn vrij van weekmakers en schadelijke oplosmiddelen.
Bij rubber bitten is het belangrijk dat het paard voldoende speeksel aanmaakt, bijvoorbeeld door te kauwen op het bit, om te voorkomen dat het rubber oncomfortabel aanvoelt voor het paard.

Sprenger Turnado

sprenger turnado

Sprenger TURNADO bitten zijn niet vergelijkbaar met gangbare enkelgebroken bitten. Door de 45 graden draaiing van het mondstuk wordt de druk evenredig over de tong verdeeld, waar gangbare enkelgebroken bitten altijd meer druk uitoefenen op één tongrand

Sprenger Dynamic

sprenger dynamic RS bitten

Dynamic RSbitten zijn een verdere ontwikkeling op de KK Ultra bitten. Deze zijn geheel anatomisch gevormd voor een optimale pasvorm in de mond. Dit resulteert in een betere acceptatie van het bit, zelfs bij zeer sensibele paarden.

Wist je overigens dat het pijltje in de zwarte rand (zichtbaar op de foto hierboven) aangeeft hoe het bit in de mond van het paard moet komen te hangen. Je stapt links op en rijd voorwaarts weg… super logisch… het pijltje moet dus aan de linkerkant naar voren wijzen!

Bekijk alle bitten van Sprenger in onze webshop!