• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Alles voor je paard op de wei!

Je paard op de wei in een groot weiland met lekker, sappig gras, frisse lucht, genoeg ruimte om te spelen… Dit klinkt als het paradijs! Weidegang is heel belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van je paard, maar brengt ook risico’s met zich mee. In deze blog vertellen we je hoe je weidegang zo veilig en gezond mogelijk maakt voor je paard.

paarden naar de wei

je paard op de wei: de voorbereiding

Detox

Het is aan te raden je paard een detox kuur te geven voor het weideseizoen. Je paard produceert, net als mensen, afvalstoffen. Deze afvalstoffen worden in het lichaam opgeslagen en kunnen op een gegeven moment zorgen voor kwaaltjes of bijvoorbeeld een verlaagde weerstand. Een detox kuur zorgt ervoor dat afvalstoffen die je paard heeft opgeslagen los worden gemaakt en worden afgevoerd. Hét moment voor een detox kuur is het voorjaar. Je paard ondergaat dan veel veranderingen en produceert een hoop afvalstoffen die door de lever en de nieren moeten worden afgebroken. Na een detox kan je paard weer helemaal schoon en vol energie de zomer in!

Weide controleren

Bij een goede voorbereiding hoort ook het controleren van de afrastering van de weide. Dit zorgt ervoor dat je paard op een veilige manier naar de wei kan. Tijdens de controle van de wei is het ook belangrijk om te controleren of er giftige planten in de weide aanwezig zijn. Deze kun je dan verwijderen voordat je paard de weide op gaat. Tot slot moet je niet vergeten de watervoorziening voor je paard te controleren. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat een paard altijd beschikking heeft tot schoon, vers drinkwater (deze, deze of deze).

giftige planten paarden

Je paard de weide op!

En dan is het zo ver: je paard gaat voor de eerste keer lekker naar de wei! Wanneer je je paard voor het eerst naar de wei brengt, let er dan op dat je een deugdelijk halster bij je paard aan doet en hem naar de wei begeleid met een deugdelijk halstertouw. De eerste keer naar de wei gaan kan er bij paarden voor zorgen dat ze extra enthousiast worden. Daarom is het belangrijk je paard naar de wei te brengen met een goed halster en touw. Mocht jouw paard zó enthousiast worden dat je behoefte hebt aan extra controle en meer veiligheid voor jezelf, is het Eskadron Halster Controle of LeMieux Pro-Safe Controller Halster wellicht geschikt. Om je paard extra te beschermen kun je beenbeschermers aan doen, bijvoorbeeld deze LeMieux Mesh beenbeschermers. Zo heeft je paard minder kans om zich te blesseren in z’n enthousiasme.

Wanneer je paard naar de weide gaat, kun je hem beschermen tegen weersomstandigheden of de veroorzakers van zomereczeem met dekens. Als de temperatuur wel aangenaam is, maar er veel regen voorspeld wordt, kun je ervoor kiezen om je paard een regendeken op te doen. Is het echter te warm voor een normale regendeken, dan kun je de Bucas Sun shower gebruiken. Deze deken is speciaal ontwikkeld voor zowel regen als zon en de koelste regendeken op de markt door de 100% UV reflecterende stof. Wanneer de temperaturen verder oplopen, is de kans groot dat je paard last krijgt van vliegen. Je kan zorgen dat je paard minder last heeft van die vliegen door hem een vliegendeken op te doen. Als jouw paard snel last heeft van zomereczeem, begin dan op tijd met het opdoen van een eczeemdeken.

vliegendeken paard

Hoe moet je de weidegang met een paard opbouwen?

Hoe voorzichtig je moet zijn met het opbouwen van de weidegang is per paard heel erg verschillend en afhankelijk van o.a. ras en zijn algehele gezondheid en conditie. Wij geven je graag wat tips!

  • Bouw het ruwvoer langzaam af
  • Geef je paard de eerste periode voordat hij naar buiten gaat een plak hooi
  • Begin op bewolkte dagen als het ‘s nachts warmer is geweest dan 5 graden
  • Start ‘s morgens vroeg en bouw uit naar later op de dag
  • Breidt de weidetijd elke 2-3 dagen met een half uur of uur uit

Het langzaam opbouwen van de tijd op de wei helpt bij de preventie van hoefbevangenheid. Je kunt je paard tijdens het opbouwen van de tijd op de weide eventueel Phytonics Gluco Balance of NAF Laminaze geven. Deze producten dragen bij aan een gezonde suikerstofwisseling bij een overschot aan fructaan. Om te zorgen voor een goede darmflora, zou je je paard een kuur DarmBalans kunnen geven. Dit supplement ondersteunt de vertering in de darmen en helpt de darmflora te versterken. Daarnaast is het verstandig Colosan op voorraad te hebben. Mocht je paard krampen en/of koliek krijgen van het voorjaarsgras, kun je met Colosan er snel voor zorgen dat je paard zich weer beter voelt.

Graasmasker

Is jouw paard geen grazer maar een schranzer? Wordt jouw paard al dik als hij alleen naar gras kijkt? Is je pony gevoelig voor hoefbevangenheid of is hij insulineresistent? Dan is een graasmasker misschien een uitkomst! Met een graasmasker kan een paard minder grote happen nemen en dus minder gras per minuut eten. In gras zit suiker en bij suikergevoelige paarden gaat het niet alleen om de hoeveelheid suiker maar ook om de snelheid waarbij ze het binnenkrijgen. Met het masker krijgt hij de hoeveelheid gras geleidelijk binnen, zodat grote suikerpieken voorkomen worden. Ook paarden die kort in de wei staan, hebben soms de neiging om heel snel heel veel te eten. Voor die paarden kan een graasmasker ook zeker geschikt zijn.

Het gebruik van een graasmasker

Let bij het gebruiken van een graasmasker goed op dat je de juiste maat hebt voor je paard. Hij mag niet knellen (ook niet als je paard kauwbewegingen maakt) en er mogen ook geen blijvende schuurplekken ontstaan (de huid op de neus van je paard is erg dun en zal even moeten wennen aan contact met het graasmasker). Het is aan te raden om je paard rustig te laten wennen aan het dragen van een graasmasker. Begin met korte periodes om je paard aan het graasmasker te laten wennen en houd je paard goed in de gaten. Wanneer je paard er een beetje aan gewend is kun je de tijd dat je paard het graasmasker draagt uitbreiden. Voor sommige paarden kan het dragen van een graasmasker frustrerend zijn. Daarom kan het goed werken om te starten met een masker met wat grotere gaten. Daarnaast is kort gras makkelijker te eten dan lang gras. Dus als je paard nog niet zo handig is met het grasmasker, is het vriendelijker om te zorgen dat het gras niet al te lang is.

Is een graasmasker zielig?

Zeker niet! Een paard dat een graasmasker draagt ziet er misschien een beetje zielig uit. Maar de gevolgen als je het paard geen graasmasker aan doet zijn voor de meeste paarden veel vervelender: een ziek paard, apart van de andere paarden, op de paddock in plaats van de wei… Met een graasmasker kan je paard wel lekker in de wei lopen zonder het risico te lopen op overgewicht, hoefbevangenheid, koliek en diarree. Daarom is een graasmasker wat ons betreft een ideale oplossing. Wat wel belangrijk is om even op te letten: een paard met een graasmasker kan doorgaans niet uit een automatische drinkbak drinken. Geef je paard dan dus de mogelijkheid om uit een grote bak of emmer te drinken.

graasmasker paarden

Wanneer de temperaturen stijgen…

… is het belangrijk je paard extra te beschermen! Wanneer de zon erg fel is, bestaat de kans dat de neus van je paard verbrandt, zeker wanneer jouw paard een wit neusje heeft. Je kunt je paard beschermen tegen zonnebrand door de neus van je paard regelmatig in te smeren met speciale zonnebrandcrème. Daarnaast kun je jouw paard ook beschermen door middel van een ‘zonneklepje’. Zo is jouw paard de hele dag door beschermd. Tot slot kan een UV-werende (vliegen)deken de rest van het lichaam van je paard beschermen tegen de zon en de warmte buiten de deken houden.

We noemden het al eerder in deze blog: vliegen, voor veel paarden een irritatiefactor. Naast een vliegendeken, kun je ook een vliegenmasker gebruiken om het hoofd van je paard te beschermen tegen vliegen of andere insecten. Als extra bescherming kun je je paard insprayen met vliegenspray.

Vermaak voor je paard op de wei

Wanneer jouw paard veel uren per dag op de wei staat, kun je op verschillende manieren zorgen voor extra plezier op de wei! Wanneer het gras te kort wordt, is het belangrijk om je paard bij te voeren. Dit kun je doen door middel van slowfeeders. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat paarden genoeg zout, vitaminen en mineralen tot zich nemen door een paddock liksteen. Wanneer jouw paard naast gras en/of ruwvoer ook krachtvoer krijgt, kun je dat geven in handige, flexibele emmer. Deze hebben als voordeel dat ze niet gemakkelijk kapot gaan en zacht zijn waardoor de kans kleiner is dat je paard zich blesseert. Tot slot kun je zorgen voor nog meer plezier door speelgoed toe te voegen aan jouw wei.

Met deze tips tover je jouw wei om tot een paradijs voor jouw paard! Heb je nog vragen of advies nodig? Neem dan contact met ons op.