• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Een detox kuur voor je paard: schoon het voorjaar in!

Je hebt er vast al eens eerder over gehoord of gelezen: je paard draineren, reinigen, ontgiften of detoxen. Maar wat houdt een detox kuur nu precies in, wat zijn de redenen om je paard te detoxen en wanneer is het perfecte moment om dit te doen?

detox kuur voor het weideseizoen

Wat is een detox?

Je paard produceert, net als mensen, afvalstoffen. Deze afvalstoffen worden in het lichaam opgeslagen en kunnen op een gegeven moment zorgen voor kwaaltjes of bijvoorbeeld een verlaagde weerstand. Veelvoorkomende aandoeningen/symptomen zijn: vermoeidheid, huidproblemen, zomereczeem, allergieën, hoefproblemen, verminderde weerstand, ontstekingen of pijnlijke gewrichten. Een detox kuur ondersteunt de functies van de lever en de nieren door de kruiden die erin verwerkt zijn en zorgt ervoor dat afvalstoffen die je paard heeft opgeslagen los worden gemaakt en worden afgevoerd.

Waarom een detox voor je paard?

Een detox kuur zorgt er dus voor dat afvalstoffen beter worden afgevoerd. Grote veroorzakers van afvalstoffen zijn bijvoorbeeld inentingen, medicijnen of wormenkuren. Om je paard te helpen bij het afvoeren van die afvalstoffen kun je je paard een detox kuur geven.  Daarom is het goed je paard te ondersteunen met een detox kuur wanneer je paard is ontwormd, is ingeënt, veel medicijnen als antibiotica of pijnstilling heeft gehad of wanneer je paard last heeft van de eerdergenoemde symptomen en aandoeningen.

Goudsbloem voor paarden in detox

Wanneer een detox voor je paard?

Hét moment voor een detox kuur is het voorjaar of het najaar. Dat zijn de momenten waarop paarden veel veranderingen ondergaan. In deze periodes gaan paarden verharen, worden de dagen langer of juist korter, verandert de temperatuur, enzovoorts. Dit alles heeft effect op de hormoonhuishouding en stofwisseling van je paard. Het lichaam van je paard produceert dan een hoop afvalstoffen die door de lever en de nieren moeten worden afgebroken. Daardoor zijn het voorjaar en het najaar intensieve periodes voor de lever en de nieren. In de vrije natuur zorgen paarden in die periodes voor hun eigen detox. In het voor- en najaar groeien er (toevallig 😉 ) bepaalde kruiden die een reinigende werking hebben waar paarden naar op zoek gaan. Na een detox kan je paard weer helemaal schoon en vol energie de winter of de zomer in. Ook zorgt een detox ervoor dat supplementen of medicijnen beter kunnen worden opgenomen gezien het lichaam vrij is van afvalstoffen.

Brandnetel voor je paard

Waar je rekening mee moet houden

Tijdens het reinigen komen de opgeslagen afvalstoffen in het lichaam dus vrij. Deze afvalstoffen moeten vervolgens afgevoerd worden via de bloedbaan. Het kan dus zijn dat je paard zich de eerste dagen niet fit voelt en dat er zelfs symptomen van oude ziektes naar voren komen. Zorg er dus voor dat je hier rekening mee houdt: doe een beetje rustig aan met je paard zodat hij goed kan herstellen. Begin bijvoorbeeld dus nooit met een kuur voor een verhuizing of een meerdaags concours. Daarnaast is het ook af te raden te starten met een kuur wanneer je paard al een verzwakt immuunsysteem heeft.

Wanneer geen detox

Een detox kuur kan heel zinvol zijn na ziekte of een operatie. Zo help je je paard de geproduceerde afvalstoffen af te voeren. Belangrijk is wel dat je geen detox kuur aan je paard geeft tijdens ziekte of vlak voor een operatie. Een detox kuur vergt namelijk veel energie van het paard en die energie heeft het paard op dat moment nodig om te herstellen van een ziekte of operatie. Overleg met een dierenarts of je een detox kuur mag geven wanneer je paard andere medicijnen krijgt gezien de kuur van invloed kan zijn op de werking van de medicijnen. Je mag een detox kuur verder niet geven aan paarden met maagzweren, galstenen, auto-immuunziekten of kanker. Drachtige dieren en lacterende dieren mogen ook geen detox kuur krijgen, tenzij overlegd met een dierenarts.

Wij hebben verschillende Detox producten in ons assortiment die je aan je paard kunt geven. In vloeibare vorm, poeder of toch liever brokjes: wij helpen jou en je paard graag aan het juiste detox product! Heb je nog vragen over de producten of wil je advies voor het detoxen van jouw paard? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!