• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Een Myler bit kopen?

Een Myler bit kopen? Ben je van plan om een Myler bit te gaan kopen of ben je opzoek naar meer informatie en de achtergrond achter het Myler bitten systeem? In deze blog proberen we je alles te vertellen over de filosofie achter de Myler bitten en wat het verschil is tussen de diverse levels en mondstukken.

Myler bitten logo

Alle Myler bitten zijn ontworpen volgens een specifiek systeem, waarbij het paard meer centraal staat en de de anatomische vorm van de paardenmond de basis is.  Het specifieke Myler mondstuk is een meer gewelfd en gebogen mondstuk welke er voor zorgt dat het paard een meer comfortabele vrijheid heeft voor zijn tong waardoor ook de speeksel vorming zal worden gestimuleerd. Elk specifiek mondstuk is er naar keuze ook met verschillende soorten bitringen waardoor men in staat is om exact het juiste bit voor het paard te kiezen.

Comfortabele vrijheid voor de tong

filosofie achter het myler systeem

De filosofie achter het Myler bitten systeem is voornamelijk gebaseerd op de theorie dat vormen van verzet van het paard vrijwel altijd toe te schrijven zijn aan het proberen te ontkomen aan de druk op de tong. Dat terwijl die druk op de tong men juist nodig heeft bij de africhting van het paard.

Het bit mag niet “knijpen” of pijn veroorzaken en zeker niet verworden. Heel belangrijk is uiteraard dat het paard ook beloond wordt zodra het nageeft op de druk van het bit. De druk op het bit blijft zeer licht en comfortabel zolang het paard blijft nageven en de druk neemt toe als het paard zicht onttrekt en niet meer wil nageven. Het Myler-systeem spreekt van een “comfort zone”  waarmee wordt bedoelt dat het paard zijn hoofd in de juiste houding heeft waarbij het dan loslaat in het nekgewricht. Het paard zal zich in deze houding “op zijn gemak” voelen, de kaken ontspannen los laten en zal niet belemmerd worden bij kauwen en het vormen van speeksel.

Meer nodig dan alleen een fijn bit

Aanleuning is de constante fijne verbinding tussen de ruiterhand en paardenmond waarbij sprake is van voldoende impuls, om dit te bereiken heb je natuurlijk een goed passend hoofdstel nodig en het juiste bit maar de juiste africhting is afhankelijk van meer factoren uiteraard. Bedenk dat je vaak met geduld en herhaling meer kan bereiken.

Myler comfort bit

de eigenschappen van een myler comfort bit

  1. Tongvrijheid: laat toe dat het paard ongehinderd kan slikken en zet het paard aan te ontspannen. Veel traditionele bitten liggen plat op de tong wat het slikken beperkt en tot verzet kan leiden.
  2. Metalen mondstuk met koperen inleg bevordert speekselvorming
  3. Beperkte druk, leert het paard te ontspannen aan de teugel en in zijn “comfort zone”te blijven. Met teugeldruk drukt het mondstuk op de lagen en tong. Wanneer het paard aan de teugel loopt is er geen druk en zo leert het paard in deze drukvrije positie te blijven.
  4. Sleuven op de bitring: geeft onmiddellijk resultaat. De meeste traditionele bitten bieden enkel achterwaartse druk, met deze sleuven heb je ook neerwaartse druk. Wat resulteert in onmiddellijke reactie. Ook verkrijgbaar zonder sleuven.
  5. Onafhankelijk zijdelings bewegen: het is mogelijk slechts 1 zijde van het mondstuk te bewegen wat veel duidelijker is voor het paard. Links en rechts geven een onafhankelijke inwerking welke met traditionele bitten niet mogelijk is.

level 1

In dit Level (MB 02 en MB13) is het paard jong, zadelmak of licht afgericht. Het paard leert de basisgangen, overgangen en gehoorzaamheid. Het paard begint al met nageven. De ruiter moet een prettig bit gebruiken zodat het paard al snel de gegeven aanwijzingen kan begrijpen. Juist in dit eerste stadium is een bit nog belangrijker dan in een latere periode van africhting. Het bit moet zo in de mond liggen dat het de minste schade kan berokkenen. De tong is een stevige spier die ook prima signalen kan opvangen en lichte druk kan verdragen. Een bit dat grotendeels inwerkt op de lagen kan de ongetrainde mond erg snel beschadigen, omdat de lagen bedekt zijn met een dunne laag tandvlees over het bot. De mondstukken bij Level 1 geven gelijke druk op lagen en tong.

level 2

In dit Level (MB 04 en MB 14) is de basis africhting bevestigd van het paard. Het paard geeft na en blijft nageeflijk met een licht teugelcontact. De mondstukken van Level 2 zijn bedoeld voor paarden die op eigen benen lopen, zonder dat ze steeds de hand van de ruiter zoeken om op te leunen. Het paard is al sterker in zijn spieropbouw en kan langere periodes van training aan, waarbij het zijn aandacht bij de arbeid kan houden en de hulpen laat doorkomen. Het mondstuk geeft minder druk op de tong ( lichte/ brede tongboog). Het stimuleert een paard om te slikken en dit geeft weer ontspanning in nek en kaak.

level 3

Dit mondstuk (MB05, MB 33, MB 34) heeft een grote/brede tongboog en is daardoor niet geschikt voor elk type mond. Het werkt meer in op de mondhoeken en lagen van het paard en gebruikt weinig  druk op de tong. Dit werkt fijn voor paarden die in verzet komen zodra er druk op de tong komt. Zoals de tong over het bit/ tong ernaast/ tong eruit/ gevoelige tong, dikke/vlezige tong. enz. Maar ook geschikt voor paarden en ruiters die al verder zijn in de africhting. Door middel van dit mondstuk kan er met weinig druk en een zachte hand van de ruiter, zeer gecontroleerd en precies een hulp aan het paard worden gegeven. Door de hoge tongpoort niet geschikt voor paarden met een hangend rooster/laag gehemelte.

maatvoering myler bitten

De maten van Myler bitten zijn gebaseerd op inch maten. Hieronder vind je een overzicht van de Myler maten, zowel in inches, cm’s en de maten zoals die in Nederland gebruikelijk zijn. In onze webshop geven we de bitten aan in maten zoals in Nederland gebruikelijk het schema helpt je er bij zodat je zeker de juiste maat kunt bepalen en ook ontvangt.