• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Eerste hulp bij paarden met zomereczeem

Eerste hulp bij paarden met zomereczeem 

Nu het voorjaar is aangebroken en de zomer weer voor de deur staat, zal een deel van de paardeneigenaren helaas vrezen voor de mooie volle staart en manen van hun trouwe viervoeter. Zie jij deze namelijk veranderen in een stekelige en open geschuurde haardos, dan is de kans groot dat jouw paard last heeft van zomereczeem. Zomereczeem, ook wel staart en maneneczeem genoemd (SME), is de meest voorkomende allergie bij het paard. Paarden met zomereczeem zijn overgevoelig voor het speeksel van de Culicoïdes Robertii mug, ofwel de knut. Deze paarden hebben last van ontzettend veel jeuk, waardoor ze met name hun staart en manen kaal of zelfs open schuren. Verwacht je dat jouw paard last heeft van zomereczeem? Lees dan snel hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

oorzaken zomereczeem bij paarden

De knutten zijn vooral actief in de zomer, maar bij goede weersomstandigheden kunnen ze zelfs tot diep in het najaar voor problemen zorgen. Je vindt ze het meest in de buurt van water, bomen en veel struikgewas. Ze zijn vooral actief tijdens zonsopgang en zonsondergang, op deze momenten kun je de weide voor je paard dus het beste mijden. Knutten houden niet van zonlicht en wind. Probeer er daarom voor te zorgen dat je paard op een open en winderige weide staat die niet grenst aan een sloot, waterpoel of boomrand.

symptomen van zomereczeem bij paarden

De jeuk is seizoensgebonden en begint vaak bij de manen en de staart. Soms heeft het paard ook of alleen last van jeuk op de buik. Door het schuren ontstaan open wonen en een verdikte en stugge huid. De eerste verschijnselen kunnen zich al in maart voordoen. Het is dus belangrijk om op tijd te starten met het nemen van maatregelen.

Het is belangrijk om op tijd te starten met maatregelen

welke paarden zijn gevoelig voor zomereczeem?

Elk paard wordt wel eens gestoken door een knut, maar lang niet alle paarden krijgen last van SME. Het ene paard is gevoeliger voor het ontwikkelen van de allergie dan het andere. Ook zie je de allergie in bepaalde lijnen en families vaker terugkomen. Rassen die gevoeliger kunnen zijn voor het ontwikkelen van zomereczeem zijn Friezen, Shetlanders, IJslanders, Fjorden en Haflingers.

De allergie ontwikkelt zich meestal vanaf het tweede of derde jaar. Bij een ernstige allergie kan dit ook al eerder zijn, maar het kan ook zijn dat een paard de allergie pas op latere leeftijd ontwikkelt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij het veranderen van de omgeving van het paard waarbij het paard meer blootgesteld wordt aan de knut.

Equiprotecta Paardendeodorant

tips voor het managen van een paard met zomereczeem

De beste behandeling tegen een paard met zomereczeem is de beten te voorkomen. Hiervoor kun je het paard een eczeemdeken opleggen. Deze dekens zijn gemaakt van stof waar de knutten moeilijk doorheen kunnen steken en hebben een hals en buikdeel om het paard goed te beschermen. Ook zijn er bijpassende eczeemkappen verkrijgbaar voor paarden die veel last hebben. Bij milde klachten kun je ook een reguliere vliegendeken combineren met een halsdeken en een vliegenmasker. Zorg ervoor dat je bij de eerste symptomen mee start, zodat je kunt voorkomen dat het paard gaat schuren.

Om de knutten op afstand te houden, kun je je paard voordat het de wei op gaat insprayen met paardendeo. Deze spray maskeert de geur van het paard waar de knutten op afkomen. Probeer je paard zoveel mogelijk op een open en winderige weide te laten lopen en vermijd de periodes rond zonsopgang en zonsondergang.

Heeft je paard toch nog veel last van jeuk? Verzorg dan de de geïrriteerde huid met paardenlotion. Plekjes waar je paard zich toch heeft kaalgeschuurd kun je insmeren met paardenzalf om de huid soepel te houden en het herstel te ondersteunen. Door de zomereczeem op deze manier zorgvuldig te behandelen, vergroot je de kans dat jouw paard gezond en comfortabel de zomer doorkomt. Bekijk hier al onze producten tegen eczeem, jeuk en allergie.

VITALstyle heeft een speciale verzorgingslijn ontwikkeld voor paarden met zomereczeem. Lees er meer over in deze blog. Wil je meer weten hoe je insecten in het algemeen weghoudt bij je paard? Lees dan deze blog. Heb je advies nodig over jouw paard of heb je een vraag? Neem dan zeker contact met ons op.

Equiprotecta Paarzenzalf