• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

EHBO bij paarden

EHBO bij paarden: een ongeluk zit in een klein hoekje! Soms moet je zelf snel handelen voordat de dierenarts er is. Een goedgevulde EHBO-kist is dan ook belangrijk, zodat je zelf actie kunt ondernemen. Wat er niet mag ontbreken in je EHBO-koffer lees je in deze blog!

EHBO bij paarden

Onderzoek je paard

Het is belangrijk om de temperatuur van je paard regelmatig te meten. Zo weet je wat voor jouw paard normaal is. De temperatuur neem je met een thermometer rectaal op wanneer jouw paard in rust is (niet vlak na het rijden bijvoorbeeld, dat geeft een vertekend beeld). De temperatuur van een volwassen paard ligt tussen de 37,5 en 38,2 graden. Een lichaamstemperatuur tussen 38.2°C en 38.5°C noemen we verhoging, boven de 38.5°C spreken we van koorts. Het is ook belangrijk om de ademhaling te checken. Ga hiervoor op een afstandje schuin achter je paard staan. Let op de beweging van de ribben en de flanken. Kijk even goed naar de beweging van de ademhaling en zodra je het goed kunt zien start je met tellen. De normale ademfrequentie van een paard in rust is 8 – 14 ademtochten per minuut. In- en uitademen telt samen als één ademhaling.

Koliek bij je paard

Koliek is dé nachtmerrie van elke paardeneigenaar. Een product dat niet mag niet ontbreken in je EHBO-kist is Colosan. Dit geeft direct verlichting bij koliek en werkt krampstillend. Bij een vermoeden van koliek raden we altijd aan eerst de dierenarts in te schakelen en direct Colosan te geven. De eerste effecten kun je binnen een half uur verwachten. Blijven deze uit of wordt de situatie erger? Bel dan zeker de dierenarts. Geef geen Colosan als passage niet (meer) mogelijk is zoals bij een draaiing of ruptuur van de darm of maag.

Colosan is het enige geregistreerde diergeneesmiddel, goedgekeurd om toe te passen bij gasophoping in de darm en bij storingen in het maagdarmkanaal zoals verstopping, koliek en trommelzucht. Een registratie als diergeneesmiddel geeft jou de zekerheid dat het voor deze aandoeningen uitgebreid op werkzaamheid en veiligheid onderzocht is. Colosan is door wetenschappelijke experts als zeer effectief en veilig beoordeeld en wordt geproduceerd onder de zeer strenge productievoorschriften voor diergeneesmiddelen. Colosan is daarmee een uniek product in de markt. Let dus goed op dat je geen namaak koopt. Ga voor 100% zekerheid, kies Colosan!

Calendulaspray paard

Wondjes bij je paard

Een kleine verwonding overkomt ieder paard of pony wel eens, bijvoorbeeld een schaafwond van een iets te ruig speelkwartiertje in de wei. Oppervlakkige (schaaf)wondjes kun je meestal zelf behandelen. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Schoonmaken

Allereerst is het belangrijk om het wondje goed schoon te maken. Dit kun je doen door water langs het wondje te laten stromen (niet direct op de wond). Bij het schoonmaken van het wondje kun je Betadine scrub gebruiken om het wondje te desinfecteren. Je zou het wondje ook schoon kunnen maken met Derma Spray of Blauw Spray om infecties tegen te gaan. CalendulaSpray is een reinigende spray die daarnaast ook de huid verzorgt. Het zorgt voor een gezonde huidfunctie en ondersteunt het natuurlijk herstel van de huid direct na aanbrengen. Dankzij de handige spraybus hoef je de aangedane huid niet aan te raken, wel zo hygiënisch! Ook bij een gevoelige en rode kootholte is CalendulaSpray effectief.

Verzorgen

Wanneer je het wondje hebt schoongemaakt, is het tijd om het wondje verder te verzorgen en herstel te stimuleren. HoningZalf is een huidvriendelijke zalf die het natuurlijk herstellend vermogen van de (gevoelige) huid ondersteunt. Het werkt verzachtend bij een ruwe, schrale en geprikkelde huid. Er zijn meer dan tienduizend werkzame stoffen bekend die voor komen in planten en kruiden. HoningZalf bevat een natuurlijke én effectieve combinatie, voor de verzorging van een gevoelige huid. Een andere zalf op basis van honing is Vetramil honingzalf. Deze zalf verzorgt de geïrriteerde huid en heeft een positieve invloed op het natuurlijke helingsproces. Cavalor Lurax Cream is een wondzalf die littekenvorming vermindert en ervoor zorgt dat het haar sneller terug groeit in de natuurlijke kleur. Deze zalf heeft tevens een kalmerend effect waardoor je het ook kunt gebruiken bij zonnebrand of huidirritaties.

Cavalor ice clay

Diepwerkende verkoeling

Als een paard zich blesseert, komt het lichaam in actie door te proberen om het kapotte weefsel op te ruimen. Dit gaat gepaard met extra warmte door een verhoogde doorbloeding rondom het beschadigde weefsel, aanhoudende zwelling en pijn. In veel gevallen gaat het lichaam te hard aan het werk, waardoor er teveel zwelling en teveel warmte ontstaat. Om dit proces af te remmen en dus de doorbloeding te verminderen, is koelen verstandig. Hiermee rem je de overreactie van het lichaam op de zwelling.

Wij hebben verschillende producten in ons assortiment waarmee je je paard kunt koelen. Alleereerst de Cooling Peesbeschermers of de Cooling bandage waarmee je de benen van je paard kunt koelen. Tevens zou je hiervoor de LeMieux Prolce Freeze boots voor kunnen gebruiken welke gerichte, ijskoude cooling bieden aan pezen en gewrichten. Je zou de benen ook kunnen koelen met  Ice Clay: natuurlijke klei aangevuld met mineralen om overbelaste benen te ontspannen. Gebruik je liever een gel? Dan is CoolGel ideaal voor jou. Dit is een diepwerkende gel om spieren, pezen, ligamenten en gewrichten te koelen, waardoor een langdurig en diepverkoelend effect ontstaat. De plantenextracten in CoolGel ondersteunen de bloedcirculatie en lymfestroom, belangrijk voor de natuurlijke afvoer van vocht. Arnica Gel is een gladde, verkoelende gel om kleine verrekkingen, verstuikingen en kneuzingen te verzachten na stoten of een klap. Cavalor FreeBute Gel is een intense gel die kan gebruikt worden in geval van gezwollen benen, pijnlijke gewrichten en gevoelige of overwerkte spieren en pezen.

Bekijk ons gehele assortiment voor EHBO bij paarden hier.

Deze blog is geschreven in samenwerking met VITALstyle.