• gratis bezorging vanaf 49,-
 • alles uit voorraad leverbaar
 • klantwaardering: 9.3
 • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Fanatiek trainen met je paard

Powered by VITALstyle

De spieropbouw van een paard is belangrijk. Het zorgt voor beweging en stabiliteit in het lichaam van je paard. Spieren die beter in vorm zijn leveren meer kracht en houden het langer vol. Een goed getrainde spier groeit in spiermassa, kan meer zuurstof opnemen en geproduceerde afvalstoffen beter afvoeren. Kortom: een goed getrainde spier functioneert beter en zorgt voor betere prestaties van je paard. Maar hoe zorg je dan precies voor goed getrainde spieren? Daar gaan we in deze blog dieper op in.

de bespiering van je paard

Een term die we veel gebruiken wanneer we het over de bespiering van het paard hebben is de ‘bovenlijn.’ De bovenlijn bestaat uit alle spieren in de nek, schoft, rug, lendenen en achterhand van het paard. De bovenlijn moet rond en sterk zijn. Als een paard onderontwikkelde spieren heeft kan het skelet niet goed ondersteund worden en wordt de beweging van het paard beperkt. Een paard met voldoende spierkracht en een sterke bovenlijn beweegt rustig, vrij en krachtig vanuit de achterhand naar voren waarbij het paard de hals vanuit de schoft opricht.

Heeft jouw paard moeite met ‘overstappen’ (de achterhoef komt voorbij of minimaal in de voetafdruk van de voorhoef tijdens het stappen), een zwakke bovenlijn, een ingevallen achterhand, gebrek aan impuls of een gebrek aan rechtgerichtheid? Dan kan jouw paard behoefte hebben aan meer spierkracht.

supercompensatie paard

Spieropbouw bij je paard door training

Genetische aanleg is de grootste factor die bepaalt hoeveel spiermassa een paard van nature heeft. Er zijn wel een aantal factoren die bij kunnen dragen aan een sterk paard, waaronder uiteraard training en ondersteuning van binnenuit met voeding en supplementen.

Balans tussen training en herstel

Spieropbouw bij een paard vraagt om de juiste balans tussen training en tijd om te herstellen. Om spieren te laten ontwikkelen hebben ze een trainingsprikkel nodig die op maat is (niet te zwaar maar ook niet te licht voor het paard). Wanneer dat gebeurt komen er kleine scheurtjes in de spieren. Dit geeft de spieren de stimulans om zichzelf weer te herstellen. Het is van groot belang dat het lichaam van het paard hier voldoende tijd voor krijgt. Wanneer het lichaam is hersteld, is het weer op zijn oude basisniveau. Hierna komt het lichaam in supercompensatie. Dat betekent dat het lichaam qua fitheid boven het originele basisniveau uit komt.

Wanneer je precies in deze periode weer een trainingsprikkel geeft, creëer je een stijgende lijn. Hoe zwaarder de training, hoe langer het herstel (gemiddeld 2 tot 3 dagen). Het beste is om een paard in de herstelperiode wel beweging te geven omdat dit de doorbloeding en dus de afvoer van melkzuur bevordert.

Wanneer je de spieren niet voldoende de tijd geeft om te herstellen, worden de kleine scheurtjes in de spieren niet hersteld en zal het paard niet fitter worden, maar juist minder fit. Wanneer je te veel tijd tussen trainingsprikkels laat, dan blijft de mate van fitheid gelijkt gezien je dan geen gebruik kan maken van de supercompensatie.

afwisseling training paard

Hoe kan voeding de spieropbouw bij je paard beïnvloeden?

Spieren hebben bepaalde voedingsstoffen nodig voor een goede spieropbouw. Eiwitten zijn de bouwstenen voor spieren, eigenlijk voor alle weefsels in het lichaam. Om spieren te laten ontwikkelen moet je voldoende eiwitten aanbieden via de voeding van jouw paard. Als het dieet van je paard onvoldoende eiwitten bevat, of wanneer het paard de calorieën van een vetrijk dieet niet kan gebruiken kan je dit aanvullen met een supplement. Veel haalt je paard uit zijn voer, maar soms is wat extra’s nodig.

ondersteuning voor een gezonde spierfunctie

Magnesium

Magnesiumcitraat is een mineraal dat een grote rol speelt in het spier- en zenuwstelsel. Het is belangrijk om de magnesiumbehoefte van je paard aan te vullen. Paarden kunnen niet zonder magnesium. Het is een mineraal dat het lichaam niet zelf aanmaakt, maar alleen kan opnemen via het voer. Een tekort aan magnesium kan voor een gespannen paard zorgen qua spieren, maar ook qua gedrag door een verstoorde zenuwprikkeling. VITALstyle MagnesiumCitraat bevat 100% puur magnesiumcitraat. Deze vorm van magnesium wordt goed opgenomen door de dunne darm.

 • Aanvulling magnesium
 • Vermindert spierspanning
 • Ondersteunt natuurlijk herstel spieren

Complete supplementen voor spieropbouw bij je paard

De ingrediënten in een compleet supplement staan goed met elkaar in verhouding en ze versterken elkaar, waardoor het voeren ervan nog meer effect heeft. Daarnaast loop je geen risico op overdosering. VITALstyle SpierKracht is een voorbeeld van een compleet supplement. Het bevat een unieke cocktail van antioxidanten, zoals vitamine C, vitamine E en de belangrijke bouwstof selenium voor het behouden van sterke en krachtige spieren. Het bevat ook een bijzondere meloensoort die lichaamscellen en spierweefsel beschermt. Het supplement bevat ook probiotica voor een optimale benutting van de (sport)voeding. Het resultaat? Een beter herstel na trainingen, meer uithoudingsvermogen én meer kracht!

 • Extra spierondersteuning bij inspanning
 • Voor een goede spiergezondheid en vlot herstel na inspanning
 • Voor een los, soepel en krachtig paard met extra uithoudingsvermogen

Bekijk hier alles voor spieropbouw en -herstel

Extra ondersteuning bij bewegen

Bij training draait het natuurlijk niet alleen maar om het opbouwen en herstellen van spieren. Gezonde pezen, banden en gewrichten zijn onmisbaar voor een soepel bewegingsapparaat en krachtige prestaties. De gewrichten van sportpaarden worden vaak zwaar belast. De kwaliteit van het kraakbeen bepaalt de kwaliteit van het bewegingsapparaat en de zuiverheid van gangen. VITALstyle SouplesseSiroop is een krachtige formule voor gezonde pezen, banden en gewrichten en vermindert het risico op blessures bij trainingen. Dankzij de toevoeging van onder andere MSM, hyaluronzuur en specifiek geselecteerde kruidenextracten zoals yucca en kurkuma wordt het behoud van een gezond en soepel bewegingsapparaat optimaal ondersteund.

 • Vermindert het risico op blessures bij trainingen
 • Voor het behoud van gezonde en soepele gewrichten, pezen en banden bij (sport)paarden
 • Gemakkelijk toe te dienen door vloeibare vorm

Tip van vitalstyle

Verminder het risico op blessures bij trainingen en combineer SouplesseSiroop met SpierKracht. Zo ondersteun je ook gezonde, sterke en fitte spieren!

Overige tips

Zorg er verder voor dat je paard regelmatig de mogelijkheid heeft tot vrije beweging en grazen. Zo wordt de bovenlijn op een natuurlijke manier opgerekt. Wanneer het paard meerdere uren per dag op stal staat helpt het om ruwvoer van de grond te voeren. Ook is het belangrijk te zorgen voor voldoende afwisseling in je training. Zoals eerder besproken is afwisseling in intensiteit belangrijk, maar ook in trainingsvorm (dressuurtraining, balkjes lopen, buitenrit, springen, longeren, etc.).