• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Een hengstige merrie: hoe werk je met haar samen?

Een hengstige merrie kan voor haar eigenaar een uitdaging zijn. Het samenwerken met merries kan fantastisch zijn, maar de hormooncyclus het soms moeilijk maken om fijn te trainen. Bokken, slaan, bijten en weigeren voorwaarts te gaan kan het rijden lastig maken en invloed hebben op de wedstrijdresultaten. Maar waarom zijn merries eigenlijk zo lastig en waarom laten ze deze tekenen van ongemak zien?

Deze blog is geschreven in samenwerking met Kate Hore, Senior nutritionist bij NAF.

Hengstige merrie

Voortplantingsstelsel merrie

Allereerst is het belangrijk je te beseffen dat merries, net als hengsten, een volledig en intact voortplantingsstelsel hebben. Dit heeft hormonale gevolgen. Van hengsten kunnen we verwachten dat ze af en toe opgewonden zijn, maar hetzelfde geldt voor merries. In het wild is het hoofd van de kudde vaak een oudere merrie. Zij wordt de ‘alfa merrie’ genoemd. Deze merrie kan haar dominantie laten gelden ondanks dat ze niet zo sterk is als de hengst. Deze alfa positie kan vloeiend worden overgenomen door andere alfa merries in de kudde. Zo kan er bijvoorbeeld een alfa merrie zijn voor het voeden en drinken en een andere alfa merrie voor het leiden van de kudde.

Samenwerken met een merrie

Als jouw merrie zo’n alfa merrie is ken je waarschijnlijk de uitdagingen die dat met zich mee brengt. Maar, samenwerken met een merrie heeft ook vele voordelen! Men zegt dat merries zich minder snel hechten aan hun eigenaar of ruiter. Maar wanneer die band is ontstaan, zijn jullie een fantastische combinatie! Merries zijn vastberaden denken snel en zijn bereid om de leiding te nemen. Dit alles maakt haar een geweldige partner. Als je de gelukkige eigenaar van een merrie bent, is het belangrijk met haar samen te werken. Tegen haar wil in gaan zal jullie namelijk niet verder brengen.

Hengstige merrie

Hormooncyclus merrie

De hormooncyclus van de merrie volgt vaak een vast patroon van maart tot ongeveer oktober, al kan dit per merrie verschillen. Net als de regelmaat van deze cyclus. Hierdoor kan het lastig zijn om de veranderingen aan te zien komen. De uitdagingen van de hengstigheid worden nog eens vergroot door de anatomie van de merrie. De eierstokken van de merrie liggen vlak achter het zadel. Als je druk op dit gebied uitoefent of alleen al aanraakt, kan de merrie hier gevoelig op reageren. Dit heeft invloed op hoe goed de merrie haar achterhand kan gebruiken inbuigen. Met name in de dressuur- en springsport kan dit een probleem zijn, gezien hier het gebruik van de achterhand essentieel is. Daarom kan het ondersteunen van het comfort van je merrie een groot verschil maken in haar prestaties gedurende haar cycli.

Hengstige merrie Ondersteunen

Helaas voor ons valt de hengstigheid periode bijna perfect samen met het outdoor wedstrijdseizoen, omdat de cyclus wordt gestimuleerd door het langer worden van de dagen. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je je merrie op een vriendelijke manier kunt ondersteunen.

  • Probeer je merrie in een stabiele kudde te houden.
  • Zorg ervoor dat je je merrie een natuurlijk vezelrijk dieet aanbiedt wat laag is in zetmeel
  • Zorg er ook voor dat je merrie een goede lichaamsscore houdt en niet te dik wordt. Overgewicht kan namelijk zorgen voor een langere periode van hengstigheid. Als aanvulling op het algemene management van het paard wordt ook gerichte voeding voor merries geadviseerd.
  • Geef je merrie voedingssupplement dat magnesium combineert met natuurlijke kruidenelementen, bijvoorbeeld monnikspeper, voor hormonaal evenwicht. Je kunt je merrie bijvoorbeeld NAF Oestress geven. De unieke natuurlijke samenstelling van NAF Oestress geeft de merrie, naast magnesium, plantaardige ingrediënten die al honderden jaren worden gebruikt om een hormoonbalans te ondersteunen.

Uiteindelijk moeten we respecteren en accepteren dat de hormooncyclus een natuurlijke eigenschap is van onze merries. Maar wanneer je goed voor je merrie zorgt en een sterke band met haar opbouwt, gaat ze voor je door het vuur! Met goed management en gerichte voeding kunnen we samen met onze merries ervoor zorgen ze gefocust en comfortabel te houden.