• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Hoe bescherm je je paard tegen vliegen?

Hoe bescherm je je paard tegen vliegen?

Vliegen, er is geen paard of paardeneigenaar die blij wordt van vliegen. Het houdt ons in de zomermaanden erg in de weer. Paarden kunnen in deze periode erg veel last hebben van vliegen, dazen, muggen en andere insecten. Het kan zelfs schadelijk zijn voor je paard wanneer het continue wil vluchten voor de beestjes. Hoe bescherm je je paard tegen vliegen? In deze blog lees je wat je kunt doen om het je paard zo aangenaam mogelijk te maken in de zomer.

Waarom trekken paarden vliegen aan?

Het is de (zweet)geur en de warmte van het paard waar de insecten in eerste instantie op af komen. Vliegen zie je zich vaak verzamelen rondom de ogen, mond en neus van het paard. Dit komt omdat het traanvocht eiwitten bevat, waar ze naar op zoek zijn. Wanneer er veel vliegen in de ogen van je paard zitten, kan het oog van het paard gaan ontsteken. Hierdoor wordt er meer traanvocht aangemaakt en komen er dus nog meer eiwitten vrij. Fijn voor de vliegen, maar niet voor je paard natuurlijk. Stekende insecten zoals dazen en muggen voeden zich met bloed. Paarden kunnen wondjes krijgen van de prikken. Daarnaast kunnen sommige paarden ook allergisch zijn voor de beten. Het is dan extra belangrijk goede maatregelen te nemen om de vliegen te bestrijden.

Bescherm je paard tegen vliegen


Er zijn  verschillende manieren waarop je je paard kunt beschermen tegen vliegen.

Vliegendeken

Je kunt je paard het beste beschermen tegen vliegen met een goede vliegendeken. Zo is het paard niet meer continue bezig met verjagen van de vliegen. Vliegendekens zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten. Ze zijn gemaakt van licht en ademend materiaal zodat de deken goed bij hoge temperaturen gebruikt kan worden zonder dat het paard het te warm krijgt. Veel vliegendekens zijn uitgebreid met een halsstuk om het paard optimaal te beschermen.

Vliegenmasker

Om echt goed beschermd te zijn tegen vliegen is een vliegenmasker eigenlijk echt onmisbaar. Zeker als je paard snel last heeft van ontstoken ogen door al die vervelende vliegen is een vliegmasker echt aan te raden. Let er bij het passen van het vliegenmasker op dat deze goed aansluit rondom het hoofd van het paard zodat er geen vliegen in de kap kunnen gaan zitten, maar dat het niet tegen de ogen van je paard aan komt. Vind je een masker niet fijn dan kan een vliegenfrontriem of het vliegenfrontriem extra (die je zonder halster aan kunt doen) een goed alternatief zijn.

Vliegenspray

Tot slot kun je je paard beschermen tegen vliegen door hem in te sprayen met vliegenspray. Insecten komen, zoals eerder besproken, op de lichaamsgeur van je paard af. Door vliegenspray te gebruiken, maskeer je de geur van je paard met een geur waar vliegen niet van houden. Let bij het gebruik van vliegenspray erop dat de spray voornamelijk natuurlijke ingrediënten bevat zodat de kans op irritatie zo klein mogelijk is. Wees ook altijd voorzichtig met het sprayen in het gezicht van je paard. Het mag namelijk niet in z’n mond of ogen terecht komen. Je kunt beter de vliegenspray op een spons sprayen en daarmee op het hoofd van je paard deppen. Krijgt jouw paard irritaties van vliegenspray, stop dan meteen met het gebruiken ervan.

Bescherming tegen vliegen tijdens het rijden

Wanneer je gaat rijden, zal je paard natuurlijk extra gaan zweten, daarom kun je de plekken als de hals en liezen een beetje extra insprayen. Tevens kun je tijdens het rijden je paard beschermen tegen vliegen en andere insecten door middel van een vliegenuitrijdeken. Dit is een vliegendeken met uitsparing voor het zadel. Er zijn ook vliegenmaskers en vliegenfrontriemen beschikbaar welke je met het rijden goed kunt gebruiken.

Tips tegen vliegen

Verder zijn er nog een aantal dingen die je voor je paard kunt doen om ‘m zo goed mogelijk te beschermen tegen vliegen en andere insecten. Wij geven jou 5 tips hoe je dat het beste aan kunt pakken.

Tip 1: Zoek het niet op!
Breng je paard niet in de schotlinie, houd je paard zoveel mogelijk weg bij plaatsen waar dazen en kleine mugjes zich graag ophouden. Bijvoorbeeld warme, vochtige, windstille plekken en bossen.

De schemerperiode is ook een tijdstip wanneer je beter niet kunt gaan rijden of je paard buiten zetten want juist dan zijn knutten extra actief.

Tip 2: Houd alles schoon en fris
Een schone frisse stal is basis voorwaarde nummer 1 en daarnaast is het slim om uit de buurt te blijven van stilstaand water. Zo’n stilstaand watertje is het absolute paradijs voor insecten.

Tip 3: Knutsel er op los
Wist je dat je zelf heel handig met een zwarte emmer en speciale lijm, bijvoorbeeld de Horse Fly Trap Glue Spray , een dazenval kunt maken? Een Horse Fly Trap Bal of een QHP vliegenval is natuurlijk nog makkelijker!

Tip 4: Frisse wind
Woon je dichtbij zee? Dan heb je vaak al minder last van vervelende insecten omdat een frisse wind niet handig is voor dazen en knutten. Dan kunnen ze minder goed vliegen. Tegenwoordig zie je steeds meer dat mensen in concoursboxen maar ook thuis gebruik maken van een ventilator die zorgt voor een fris windje. Zo kun je overlast van insecten voorkomen.

Tip 5: Verzorg je paard na een insectenbeet!
Is je paard gebeten door een insect, dan is het fijn om de beet netjes te verzorgen en jeuk en of pijn te verzachten. Fijne producten zijn: PUUR Apis, Equi Protecta Paardenlotion, Cavalor Derma Spray, of Cavalor Sw-Itch

Vliegenval

Heeft jouw paard last van zomereczeem en zou je ‘m zo goed mogelijk willen beschermen en verzorgen? Lees dan deze blog.

Heb je nog vragen of heb je advies nodig? Neem dan zeker contact met ons op.