• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Informatie over Trust InnoSense en Sweet Iron bitten

In deze blog geven we alle informatie over Trust InnoSense en Sweet Iron bitten. Trust Equestrian is een oer Hollands merk en alle bitten worden ook gemaakt in eigen land.  Het team van Trust werkt nauw samen met (top) ruiters en door dat ze uitstekend op de hoogte zijn van de ontwikkelingen binnen de sport en de vraag die er is vanuit de ruiters is het merk in staat om sneller antwoord te geven in de vorm van innovatieve bitten die perfect passen bij het moderne sportpaard.

Trust InnoSense en Sweet Iron

informatie over trust innosense bitten 

Het vinden van het juiste bit voor je paard kan een ware zoektocht zijn en zeker als je paard een zeer gevoelige mond heeft. Voor paarden met een gevoelige mond heeft Trust echter het Trust InnoSense Flexi Soft bit ontworpen.

zacht materiaal

De Trust InnoSense bitten zijn gemaakt van een zacht kunststof materiaal welke FDA approved is wat inhoud dat er geen giftige stoffen of weekmakers in het materiaal zitten. De bitten zijn voorzien van een flexibele kern van roestvrijstaal waardoor het bit heel solide is. De bitten hebben een dikte van 20mm maar lopen naar het midden smaller toe waardoor er voldoende ruimte overblijft in de paardenmond en het mooi op de lagen ligt.

jonge paarden en gevoelige monden

De Trust InnoSense bitten zijn door de vorm en het materiaal vaak heel geschikt om jonge paarden op een fijne manier te laten wennen aan de druk van een bit.  Waardoor het jonge paard het bit veel sneller zal accepteren. Ook voor paarden met een gevoelige mond heeft het InnoSense Flexible Soft materiaal een zeer positieve inwerking. Paarden die op een InnoSense Flexible Soft bit worden gereden volgen over het algemeen de hand beter en nemen het bit beter aan.

Is je paard extra gevoelig op metalen bitten dan is in veel gevallen het InnoSense Flexible soft ook een uitkomst. De bitten zijn glad waardoor het soepel in de mond ligt en de mondhoeken ook soepel blijven.

Trust InnoSense bit

innosense soft, mullen of hard

Het InnoSense Flexible Soft bit is een zacht bit dat ook geheel buigzaam is. De mullen variant is van een stevigere soort kunststof en heeft een medium poort waardoor dit bit niet buigzaam is. De medium poort zorgt er voor dat je paard minder druk op het midden van de tong heeft. De harde variant van InnoSense is eigenlijk niet buigzaam en heeft ook weer de tongboog. De harde variant is iets beter geschikt voor paarden die ook nog wel eens de neiging hebben om sterk te worden.

InnoSense een geschikte partner voor gevoelige monden

informatie over trust sweet iron bitten

Sweet Iron bitten zijn herkenbaar aan de blauwe kleur van het materiaal en zijn uitstekend geschikt voor paarden die het bit niet altijd even goed willen aannemen. De blauwe kleur die een beetje gaat roesten aan de oppervlakte zorgt voor een zoete smaak waardoor speekselaanmaak zal worden gestimuleerd. Dat speeksel zorgt weer voor een beter schuimende mond waardoor het paard het bit beter zal accepteren.

wat is sweet iron nu precies?

Sweet Iron is zoals gezegd het materiaal waarvan de metalen Trust bitten worden gemaakt. Het Sweet Iron is herkenbaar aan de blauwe kleur van het materiaal. Het Sweet Iron krijgt door contact met de lucht en zeker door de vochtigheid in de paardenmond een laagje oppervlakteroest. Deze vorm van roest heeft een zoete smaak en zal daardoor de speekselaanmaak van het paard extra stimuleren.  Meer speeksel in de mond van het paard zorgt weer voor een beter schuimende mond en daardoor ook een betere acceptatie en aanname van het bit door het paard.

Betere acceptatie en aanname van het bit

Het proces van roesten zorgt er voor dat het bit een grijs/bruine kleur krijgt, dat is exact de bedoeling en dus volkomen normaal bij een Trust Sweet Iron bit. Als je het bit even niet gebruikt kan het roest wat meer oranje/bruin worden maar in dat geval kun je dat met bijvoorbeeld een vochtige doek zo wegpoetsen.

 

Trust Sweet Iron Bit

trust sweet iron bitten zijn er in vele varianten

De Trust Sweet Iron bitten zijn er in heel veel verschillende soorten, om te beginnen uiteraard de Sweet Iron watertrens in de enkelgebroken of jointed variant, een dubbel gebroken (eliptical) variant en de locked watertrens. In model bus- en D-trens kennen we ook dezelfde varianten net als bij de Sweet Iron Pelhams.

Trust sweet iron bit locked

Een uniek ontwerp van het merk Trust is het model “Locked”, dit bit lijkt eigenlijk op een gewoon enkel gebroken mondstuk en werkt ook op die manier als het bit door het paard normaal geaccepteerd zal worden. Indien het paard zich sterk maakt en tegendruk geeft zal het bit niet zoals een normaal mondstuk ook de andere kant kunnen opbuigen. Het locked systeem zorgt er voor dat het bit blokkeert en een stangwerking krijgt. Bij minder druk of ontspanning zal het bit direct weer functioneren als een gewone enkel gebroken trens. Een ideaal mondstuk voor paarden die de neiging hebben om door de hand heen te lopen en zich te sterk willen maken.

Trust Sweet Iron dressuurstangen

trust sweet iron dressuurstangen

Trust Equestrian heeft in samenwerking met (top) dressuurruiters ook een serie dressuurstangen ontwikkeld en aansluitend daarop natuurlijk ook een collectie onderleg trensen.

De meeste dressuurstangen zijn eveneens gemaakt van het bekende Sweet Iron waarover u hierboven alles kunt lezen. De acceptatie van het materiaal is zeer goed waardoor de Sweet Iron dressuurstang ook zal bijdragen aan een snellere acceptatie van uw nieuwe stang & trens optoming.

De Sweet Iron dressuurstang is er in verschillende uitvoeringen:

  • Arched; een arched mondstuk is een ongebroken mondstuk die licht gebogen is. Dit mondstuk werkt gelijkmatig in op de tong.
  • Medium tongboog; dit mondstuk is een stang met een medium tongboog. De tongboog zorgt voor meer tongvrijheid waardoor er geen druk op de tong komt maar verdeeld wordt over de lagen. Dit maakt het bit ideaal voor paarden met een gevoelige tong of paarden die de tong uitsteken. Dit bit is niet geschikt voor een onervaren ruiter.
  • Medium tongboog & baby stang; medium tongboog als boven beschreven maar deze baby dressuurstang heeft korte scharen en heeft daarom een mildere inwerking dan de normale dressuurstang.
Trust Sweet Iron dressuurstang

Nieuwsgierig geworden naar de volledige Trust Equestrian collectie in onze webshop? Neem snel een kijkje!

Ik heb meerdere paarden op Trust bitten lopen en mijn ervaring is dat veel paarden het bit beter accepteren

Aldus: Patrick van der Meer
internationaal dressuurruiter (NL)