• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Juiste maat en eigenschappen van een watertrens

De juiste maat en eigenschappen van een watertrens, hieronder gaan we op alle punten in. Mocht je alsnog vragen hebben dan kun je onze klantenservice natuurlijk altijd een berichtje doen.

Hoe kom je achter de juiste maat?
Hoe dik een paardenbit moet zijn, is afhankelijk van de bouw van de mond en de voorkeur van het paard. Belangrijk bij de pasvorm is dat het mondstuk 0,5 tot 1cm mag uitsteken aan beide zijden van de mond. In de mondhoeken van je paard mogen niet meer dan twee plooien zitten. Daarnaast mogen de bakstukken van het hoofdstel niet te strak zitten, hier moet nog 1 vinger tussen kunnen. De afstand tussen de kaakstukken, is de breedte van het bit. Meet de afstand tussen de kaakstukken en kom er zo achter wat de maat van het bit is.

Hoe meten we de maat van een bit?
Op de onderstaande foto kun je zien hoe je de maat van een bit op meet. Wil je ook nog de dikte van het bit weten? Dat meet je een kleine centimeter naast de bit ringen op.

juiste maat en eigenschappen van een watertrens

eigenschappen van een watertrens

De watertrens heeft losse ringen wat het bit vrijer laat bewegen in de mond waardoor veel paarden dit bit goed accepteren.

welke mondstukken zijn er allemaal bij de watertrens?

Enkel gebroken bitten werken in op de randen van de tong en de onderkaak. Hierbij komt er meer druk aan de zijkant van de tong en op de kaak.

Een dubbel gebroken mondstuk heeft twee scharnierpunten met een verbindingsstuk. Dit tussenstuk kan verschillende vormen, diktes en breedtes hebben. Wanneer je met dit bit een hulp geeft, wordt de druk gelijkmatiger over de tong en kaken verdeeld en is de inwerking op de tong directer.

Een ongebroken mondstuk is vaak fijn bij sterke paarden of paarden die tegen de teugelhulp ingaan. Een ongebroken trens geeft een gelijkmatige druk in de mond. Ook is een ongebroken trens fijn voor paarden met gevoelige mondhoeken omdat dit bit minder druk geeft op deze plek.

Een locked, magic system of max control mondstuk is een mondstuk dat enkel gebroken of dubbel gebroken is maar zich op het moment dat het paard zich sterk maakt verandert in een stang. Bij minder druk op de teugels verandert het bit weer in een normaal mondstuk. Een ideaal bit voor paarden die zich heel sterk maken of door de hand heen lopen.

de verschillende materialen waarvan een bit gemaakt kan zijn

In onderstaande video leggen we de eigenschappen uit van de verschillende materialen.

De juiste watertrens vinden voor je paard?

In onze blog “het juiste bit vinden voor je paard” geven we je alle informatie die je nodig hebt bij de zoektocht naar jouw ideale bit. Lees de blog hier!

bekijk hier alle watertrensen