• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Hoofdstellen & Neusriemen

Welk hoofdstel kies jij? 

Ben je opzoek naar een nieuw hoofdstel? Ga je voor glitter & glamour met prachtige stenen en lak of ben je meer van de traditionele look? We enorm veel keuze en natuurlijk ook in allerlei anatomische modellen.

HOOFDSTELLEN & NEUSRIEMEN

Een hoofdstel is er natuurlijk niet alleen voor de sier, het moet perfect passen en daarom zijn er vandaag de dag zoveel keuzes. Anatomisch wil trouwens niet zeggen dat dat dan direct ook altijd perfect is voor jouw paard. Sommige paarden lopen net zo fijn of fijner met een meer basic traditioneel model hoofdstel. Welke hoofdstel heb jij dan nodig?

Kijk dus altijd kritisch naar de pasvorm van je nieuwe hoofdstel. Een hoofdstel kan nog zo mooi zijn maar als je paard er niet minstens net zo blij mee is als jij, dan kan het verstandig zijn toch een ander model te proberen. Kijk ook goed naar de reactie van jouw paard op een hoofdstel: het ene paard prefereert een simpel hoofdstel, het andere juist een anatomisch gevormd hoofdstel.

Neusriemen: hoog, laag, strak, los…

Het grootste verschil tussen hoofdstellen is de neusriem. Een paard kan een voorkeur voor wel of niet anatomisch hebben, maar de inwerking van een hoofdstel wordt vooral bepaald door de neusriem en het bit. Wil je meer lezen over bitten? Lees dan onze blogs over materialen en soorten bitten.
Welk type neusriem je ook uitgekozen hebt, voor het welzijn van het paard is er één stelregel: houdt minimaal ruimte voor 2 vingers bovenop de neus als de neusriem is vastgemaakt. De meeste neusriemen zijn ontworpen om het openen van de mond tegen te gaan, maar een neusriem is nooit bedoeld om de mond echt volledig dicht te snoeren. Een paard moet zijn kaak kunnen bewegen en ontspannen, anders kan er nooit een correcte fijne aanleuning ontstaan. Naast dat een te strakke neusriem ontzettend oncomfortabel is, zijn er nog vele andere nadelen. Check dus altijd je neusriem en laat genoeg ruimte over!

  • De lage neusriem

    Een lage neusriem wordt ook wel een Hannoveraanse- of africhtingsneusriem genoemd en ligt laag op de neus, bijna gelijk aan de kin groeve maar altijd op het benige deel van de neus. Het bit ligt door deze positie stiller in de mond en de neusriem voorkomt het openen van de mond en kruisen van de kaak. Dit zijn ook de voornaamste redenen dat deze neusriem vaak gebruikt wordt voor onervaren paarden en bij paarden met onervaren ruiters. Deze neusriem kan alleen in combinatie met een trens gebruikt worden. Het bit kan op deze manier minder snel uit de mond komen waardoor het voor jonge paarden een veel fijnere ervaring kan zijn bij het inrijden.

De gecombineerde neusriem

De meest bekende neusriem is de gecombineerde neusriem die bestaat uit een hoge & lage neusriem. De lage neusriem, ook wel sperriem genoemd, gaat opensperren van de mond tegen en zorgt voor stabiliteit van het bit. Deze constructie is bedacht om de inwerking van een lage neusriem te behouden maar ook de optie tot bevestigen van een vaste martingaal te hebben. Zonder sperriem blijft alleen een hoge neusriem over. Het hoge deel van de neusriem moet ongeveer twee vingers onder het jukbeen geplaatst worden. Het punt waarop beide neusriemen samen komen mag nooit op het zachte gedeelte van de neus liggen. De gecombineerde neusriem kan met een normale sluiting maar ook met een aansnoer neusriem.

De Mexicaanse neusriem

Een Mexicaanse neusriem bestaat uit twee diagonaal kruisende riemen op de neus van het paard die onder het hoofd sluiten, het kruispunt is meestal zacht onderlegd. Het kruisen van de kaak en openen van de mond wordt tegen gegaan door middel van druk op de brug van de neus en onder het hoofd. Wanneer correct geplaatst, wordt de ademhaling van het paard niet belemmert. De Mexicaanse neusriem werkt sterker in dan de hoge of lage neusriem door het drukpunt op de neus en is vooral geliefd onder springruiters.

De hoge neusriem

De hoge neusriem zie je tegenwoordig vooral veel terug in stang- & trenshoofdstellen omdat er ruimte blijft om bitten met een hefboomwerking te kunnen gebruiken. Een hoofdstel met hoge neusriem is geschikt voor paarden die al wat verder in de opleiding zijn en het bit zonder problemen accepteren. De neusriem moet ongeveer twee vingers onder het jukbeen liggen.

Overige neusriemen

Er zijn nog meer andere typen neusriemen die vooral bestaan uit variaties op de bovengenoemde neusriemen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een koordneusriem, deze heeft een scherpere inwerking dan de variant van leer. Een ander goed voorbeeld is de dubbele neusriem, deze heeft een vergelijkbare maar strengere werking dan de reguliere gecombineerde neusriem en verdeelt de druk beter. Neem gerust eens een kijkje bij onze rubriek neusriemen

Zit jouw favoriete hoofdstel er toch net nog niet tussen?

Geen stress want dit was nog lang niet alles! ook zijn de bovenstaande hoofdstellen er vaak ook nog in een andere kleur. In het bruin bijvoorbeeld of juist wit onderlegd in plaats van zwart.
Neem snel een kijkje bij de hoofdstellen op onze website.

www.dekroo.nl/hoofdstellen