• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Maat en eigenschappen van een onderlegtrens

Hoe kom je achter de juiste maat?
Hoe dik een paardenbit moet zijn, is afhankelijk van de bouw van de mond en de voorkeur van het paard. Belangrijk bij de pasvorm is dat het mondstuk 0,5 tot 1cm mag uitsteken aan beide zijden van de mond. In de mondhoeken van je paard mogen niet meer dan twee plooien zitten. Daarnaast mogen de bakstukken van het hoofdstel niet te strak zitten, hier moet nog 1 vinger tussen kunnen. De afstand tussen de kaakstukken, is de breedte van het bit. Meet de afstand tussen de kaakstukken en kom er zo achter wat de maat van het bit is.

Hoe meten we de maat van een bit?
Op de onderstaande foto kun je zien hoe je de maat van een bit op meet. Wil je ook nog de dikte van het bit weten? Dat meet je een kleine centimeter naast de bit ringen op.

Maat en eigenschappen van een onderlegtrens

Eigenschappen van een onderlegtrens

Een onderlegtrens is dunner dan een normale trens en heeft ook kleinere ringen. De onderlegtrens is bedoelt om te gebruiken in combinatie met een dressuurstang in het stang & trens hoofdstel. We raden aan om bij overgang naar stang & trens optoming te kiezen voor een onderlegtrens die veel lijkt op je gewone trens. Het paard zal dan sneller vertrouwd raken aan de nieuwe optoming.

De dressuurstang is meestal een half maatje kleiner dan de onderlegtrens.

De onderlegtrens kan enkel gebroken, dubbel gebroken of een locked uitvoering zijn. De inwerking van deze types beschrijven we hierna.

Een onderlegtrens kan als watertrens of als bustrens uitgevoerd zijn. De watertrens heeft losse ringen wat het bit vrijer laat bewegen in de mond waardoor veel paarden dit bit goed accepteren. Een bustrens heeft ringen die niet vrij kunnen draaien, daardoor werken hulpen directer in en ligt het bit iets stiller in de mond. Door de vaste ringen van het bit zal de bustrens ook lichte druk achter de oren geven.

In onze blog “Het juiste bit vinden voor je paard” vertellen we je alles over de verschillende soorten bitten.

Enkel gebroken bitten werken in op de randen van de tong en de onderkaak. Hierbij komt er meer druk aan de zijkant van de tong en op de kaak.

Een dubbel gebroken mondstuk heeft twee scharnierpunten met een verbindingsstuk. Dit tussenstuk kan verschillende vormen, diktes en breedtes hebben. Wanneer je met dit bit een hulp geeft, wordt de druk gelijkmatiger over de tong en kaken verdeeld en is de inwerking op de tong directer.

Een locked, magic system of max control mondstuk is een mondstuk dat enkel gebroken of dubbel gebroken is maar zich op het moment dat het paard zich sterk maakt verandert in een stang. Bij minder druk op de teugels verandert het bit weer in een normaal mondstuk. Een ideaal bit voor paarden die zich heel sterk maken of door de hand heen lopen.

Wil je alles weten over de overstap naar stang & trens? Lees dan onze blog hierover.

naar alle onderlegtrensen