• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Verzorg je paard

Poetsen, opzadelen & naverzorgen

Zoals je kunt lezen bij “Mijn eerste rijles” is het de bedoeling dat je zelf leert poetsen en opzadelen en uiteraard ook het naverzorgen als de les is afgelopen. Het is onmogelijk om via het internet een complete cursus aan te bieden, we geven je echter wel een heleboel tips zodat je iets handiger van start gaat.

Poetsen

Voordat je kunt opzadelen dient het paard eerst schoon te zijn dus dat wordt poetsen…! Soms kan het handig zijn om het paard even vast te zetten tijdens het poetsen en opzadelen, daarvoor gebruik je een halster (foto) en touw. Let op nooit aan een deur vastzetten!

Elk paard heeft een eigen tas met borstels, deze hangt aan de dekenbeugel van de boxdeur. Staat het paard in een buitenbox, dan kun je de poetstas terugvinden in de zadelkamer. Voor het poetsen gebruik je harde borstels nooit op de benen en het hoofd!

Informeer naar de datums en tijden van onze poetslessen of kijk in de agenda bij Evenementen verder op onze pagina!

Opzadelen

Nu het paard helemaal gepoetst is kun je gaan opzadelen, kijk wel even hoe lang het nog duurt voor de les begint want het is onnodig om het zadel al een half uur van te voren op te leggen. Het echte opzadelen kun je het beste in de praktijk leren, onthoud wel de volgende tips:

  • Zorg altijd dat het zadeldek correct ligt en dat de singel door de lusjes van het zadeldek gaan zodat deze niet kan verschuiven.
  • Als je de singel die over het zadel ligt naar beneden wil doen om te gaan aansingelen, loop dan even naar de andere kant van het paard als je hem zo gooit dan slaan de gespen namelijk tegen je paard zijn benen en dat is zeer pijnlijk!
  • Bij het aansingelen nooit in 1x helemaal superstrak vastmaken, niet vergeten om voor je opstapt in de bak nog even de singel te controleren.
  • Het is handig om in stal alvast de beugelriemen op de juiste lengte te stellen, dat doe je door de riemen ongeveer even lang te maken als de lengte van je arm.
  • Het hoofdstel doe je pas aan als je ook de stal uit kunt, heeft het paard het hoofdstel aan dan kun je er niet meer bij weglopen!

Naverzorging

Na het rijden mag je paard weer terug naar zijn stal en mag het hoofdstel en zadel weer af, voor het naverzorgen mag je uiteraard ook nu weer een halster en touw gebruiken om het paard eventueel vast te zetten of vast te houden tijdens het poetsen of afsponzen.

Poetsen na afloop van de les doe je met name om er voor te zorgen dat de bezwete plekken geen harde vieze plakaat in zijn vacht worden en uiteraard ook voor massage van de plaatsen waar het zadel heeft gelegen. Na het poetsen mag het paard als hij erg bezweet is een fleecedeken op welke dan later kan worden omgewisseld voor de staldeken.

In de zomer staan de paarden uiteraard zonder staldeken, na het rijden kunnen ze dan ook heel erg bezweet zijn en kun je het beste met een spons en water het paard afsponzen zodat het vieze zweet al weg is en het paard lekker schoon kan opdrogen. Het ligt aan het weer of we al dan niet een zweetdeken opleggen, midden in de zomer zeker niet en als het nog een beetje fris is om zonder deken weg te zetten kan er ook een coolerdeken of vliegendeken gebruikt worden. Informeer gewoon even bij de instructie wat je het beste kunt doen!!