• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Rotstraal bij paarden voorkomen en behandelen

In natte periodes kunnen paarden sneller last krijgen van rotstraal: een veelvoorkomend probleem aan de hoef ter hoogte van de straal. Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer 45% van de paarden in Nederland last heeft van rotstraal. Wat is rotstraal precies, hoe kun je het voorkomen en hoe kun je het behandelen? We vertellen je alles wat je wilt weten over rotstraal in deze blog.

rotstraal bij paarden behandelen

Wat is rotstraal bij paarden?

Een gezonde straal werkt als schokdemper die contact maakt met de grond wanneer het paard loopt. De straal wordt gestimuleerd en doorbloed door beweging. Hierdoor blijft de straal gezond en is de straal zo functioneel mogelijk voor je paard. Een gezonde straal is hard, maar toch flexibel en onverslijtbaar. De straal hoort in het midden geen diepe groeve te hebben maar een klein kuiltje. Wanneer je paard last heeft van rotstraal, ziet de straal van je paard er anders uit. Rotstraal is een veel voorkomende bacteriële infectie van het straalhoorn in de hoef van het paard. De straal oogt en voelt niet meer als een sterk en veerkrachtig stuk rubber, het ziet er ook een beetje rottig uit, de straal is vaak kleiner met dieper en smalle groeven. Het is eigenlijk precies wat het zegt; de straal rot als het ware weg.

rotstraal bij paarden modder

Hoe ontstaat rotstraal bij paarden?

Rotstraal begint meestal in de middelste straalgroeve omdat die het nauwste is en daar de bacteriën het snelste tot een ontsteking kunnen leiden. Deze infectie ontstaat meestal door een vieze, natte stal, slechte hoefverzorging, een gebrek aan beweging of tekorten in de voeding. Ook te diep krabben met een hoevenkrabber kan tot rotstraal leiden. Rotstraal is heel vervelend en kan heel hardnekkig zijn. Het komt ook voor bij paarden waarbij de hoeven wel goed worden verzorgd, je paard kan er namelijk ook aanleg voor hebben door erfelijkheid.

Hoe kun je rotstraal bij paarden voorkomen?

Met goed management kun je rotstraal bij je paard proberen zo goed mogelijk te voorkomen. Zorg voor een zo schoon mogelijke leefomgeving voor je paard. Haal de mest en urine zo veel mogelijk weg uit de stal. Als jouw paard veel buiten loopt, zorg dat dat de voetjes van je paard zo droog mogelijk blijven. Het is belangrijk om iedere dag de hoeven van je paard uit te krabben en regelmatig goed schoon te maken met water. Let hierbij goed op eventuele signalen van rotstraal. Bij rotstraal geldt: hoe eerder het probleem wordt aangepakt, hoe sneller het kan worden opgelost. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je paard elke 6 tot 8 weken bekapt wordt door een hoefsmid. Beweging is ook heel belangrijk bij het voorkomen (en behandelen van rotstraal). Beweging zorgt er namelijk voor dat de doorbloeding van de hoef goed blijft en afvalstoffen worden afgevoerd. Zo blijven de gezondheid en flexibiliteit van de hoef op orde. Bij paarden met gevoelige hoeven kun je een middel gebruiken dat goed en diep indringt voor het reinigen en beschermen van de zool. Zo krijgen vuil en bacteriën minder kans!

Om de zool weerbaarder te maken kun je het rantsoen van je paard aanvullen met een voedingssupplement dat de kwaliteit van het hoorn ondersteunt. denk hierbij aan zwavelhoudende voedingsstoffen zoals MSM zwavel en Biotine.

dryfeet cavalor als behandeling en voorkomen van rotstraal bij paarden

Hoe kun je rotstraal behandelen?

Wanneer je rotstraal wil aanpakken is het allereerst belangrijk dat de oorzaak wordt achterhaald. Vaak herstelt de straal zichzelf wanneer de oorzaak wordt aangepakt. Daarnaast kan de hoefsmid rotstraal over het algemeen goed behandelen door het wegsnijden van de ontstoken delen van de straal en het herstellen van de balans in de hoef. Verder is het belangrijk om de stal of de plek waar het paard staat zo schoon en droog mogelijk te houden. Vooral belangrijk is dat het de straal zo min mogelijk in aanraking komt met urine. Ook is het verstandig om de straal goed schoon te maken en te behandelen met een product dat helpt de straal weerbaarder te maken. Fijne producten hierbij zijn Cavalor DryFeet, Kevin Bacon’s Hoofsolution, Frey Hipposol, Veredus Villate en Hypozin Pasta. Tot slot is beweging een belangrijk punt. Geef het paard zo veel mogelijk beweging. Hierbij speelt de bodem wel een cruciale rol. Uren in een modderige wei lopen zal de rotstraal geen goed doen, ondanks de voordelen van de beweging die het paard heeft.

Heb je nog vragen over rotstraal of zou je graag advies willen voor jouw paard of pony? Neem dan zeker even contact met ons op.