• gratis bezorging vanaf €49,-
  • voor 20.30 besteld, morgen in huis
  • klantwaardering: 9.3
  • alles uit voorraad leverbaar

Sprenger Novocontact bitten

Sprenger Novocontact

Heb jij de trend in mondstukken de afgelopen jaren opgemerkt? Die worden namelijk steeds dunner. Waar het eerst de standaard was om een bit met een dikte van 18 mm te gebruiken, zijn er nu zelfs Sprenger modellen met een dikte van 12 mm verkrijgbaar voor paarden. We nemen je graag mee langs deze en andere ontwikkelingen, zodat jij straks weet welk mondstuk het best werkt voor jouw paard!

Sprenger Novocontact

Voordat we verder gaan over het mondstuk is het goed om nog wat meer te weten over de mond van je paard. De ruimte in de mond is namelijk beperkt, er is dus niet veel plek voor een bit. Wat je wilt voorkomen is dat de tong, de lagen of het gehemelte beschadigd of gekneusd raakt. Daarnaast zijn er ook andere problemen die je paard kan vertonen met een te dik bit. Hij gooit met zijn hoofd, opent z’n mond of trekt aan de teugels.

Twee-vingertest
Iedere paardenmond is anders en aan de buitenkant kan je niet goed zien hoeveel ruimte in de mond er daadwerkelijk is. Om hierachter te komen die je de “twee-vingertest”. Je legt je wijs- en middelvinger op elkaar en steekt deze in de mond van je paard, ter hoogte van het bit.

Voel je druk op beide vingers? Je paard heeft weinig ruimte in de mond en we raden een dunner mondstuk aan (12-16 mm). Geen of weinig druk op je vingers betekent dat je paard genoeg ruimte heeft en dat je voor een dikker mondstuk kan gaan (16-18 mm).

Ontwikkeling
Zoals gezegd gaat de ontwikkeling van bitten steeds verder. De paardenmond wordt verfijnder en bitten zullen hier dan ook op aangepast moeten worden. De nieuwste modellen van Sprenger bitten zijn verkrijgbaar in 12 mm dikte. Daarnaast zie je dat ook het materiaal een ontwikkeling doormaakt. Wist je dat er materiaal bestaat dat ervoor zorgt dat je paard beter op zijn bit blijft kauwen? Door dit te doen neemt je paard het bit ook veel makkelijker aan en ligt het fijner in de mond. Sensogan van Sprenger bestaat uit een mix van onder andere mangaan. Wat er eigenlijk gebeurt is dat je bit de hele tijd dat je het gebruikt een klein beetje oxideert. De zoete smaak die hier vanaf komt zorgt voor speekselaanmaak bij je paard.

Sprenger Novo Contact

Help, mijn paard loopt achter de teugel
Om een goede, constante verbinding met de mond van je paard te krijgen is het belangrijk dat hij je hand gaat volgen. Soms is dat alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak komt dit doordat je paard te sensibel is en snel overreageert op een hulp. Het mondstuk van een bit drukt namelijk op de tong. Als je kiest voor een te dun mondstuk, kan dit voor een scherpe inwerking zorgen.

Sprenger heeft daarom het novocontact bit ontwikkeld. Het maakt het mondstuk niet dikker (want zoals eerder gezegd is de ruimte in de mond vaak beperkt), maar juist platter. Wat er nu gebeurt is dat er een groter inwerkingsvlak ontstaat. Bij een lichte teugeldruk werk je met een zachte druk op een breed oppervlakte van de tong. Komt er meer druk op de teugel te staan, dan draait het mondstuk naar voren en wordt het raakvlak kort verkleind. Uit onderzoek is gebleken dat dit subtiele verschil in druk zorgt voor een betere acceptatie van de aanleuning tussen jou en je paard. Als je paard snel achter de teugel komt en het bit niet goed wil aannemen, dan is de enkelgebroken variant van het novocontact bit ideaal.

dit subtiele verschil in druk zorgt voor een betere acceptatie van de aanleuning tussen jou en je paard

Help, mijn paard komt tegen de hand
Nu bestaat het novocontact bit ook in een dubbelgebroken variant. Alleen is het effect dan heel anders. Het dubbelgebroken bit is juist geschikt voor sensibele paarden die af en toe tegen de hand komen of sterk worden. Je wilt niet dat de inwerking je hebt te ruw is, maar wel dat je hulpen worden opgevolgd. Door het middenstuk heeft dit bit een duidelijker inwerking op de tongranden, waardoor je op een vriendelijke manier meer effect zult behalen.

op een vriendelijke manier meer effect

Eerder schreven we ook al een blog over het materiaal Sensogan van Sprenger. Ben je benieuwd naar alle voordelen van dit fijne materiaal? Lees dan ook eens de “Alles over Sprenger Sensogan bitten” – blog.