• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Tips bij brokkelhoeven

Heerlijk: de zomer! De zomer breng heel veel moois, maar helaas ook wat ongemakken. Een van die ongemakken is brokkelhoeven. Wat zijn brokkelhoeven precies, wat is de oorzaak van brokkelhoeven en hoe voorkom & behandel je deze aandoening? In deze blog geven wij je tips!

NAF farrier solution

Wat zijn brokkelhoeven?

Brokkelhoeven zijn hoeven waarvan de hoornwand afbrokkelt en loslaat. Wanneer te veel van de hoornwand afbrokkelt en loslaat, zal het paard steeds meer op de gevoelige zool komen te lopen. Dit kan erg pijnlijk zijn voor je paard en hem in zijn beweging belemmeren wat weer verdere gevolgen kan hebben voor de rest van het lichaam. Goede hoefverzorging is daarom erg belangrijk!

Wat is de oorzaak van brokkelhoeven?

De oorzaak van brokkelhoeven kan liggen in droogte, erfelijkheid, onvoldoende beweging, een slecht passend of versleten beslag of tekorten in de voeding. In de zomer staan paarden vaak meer buiten dan in de winter en daarnaast staan ze vaak op een droge ondergrond. Dat zorgt ervoor dat je paard in de zomer eerder last krijgt van droge hoeven dan in de winter wanneer rotstraal of mok eerder problemen zijn waar je mee te maken krijgt tijdens natte weersomstandigheden.

brokkelhoeven paard

Hoe voorkom je brokkelhoeven?

Hoefsmid

Allereerst is het belangrijk dat de hoeven van je paard regelmatig worden verzorgd door een vakbekwame hoefsmid. De hoefsmid zorgt ervoor dat de hoef de juiste vorm en lengte heeft. Dit is heel belangrijk voor een gezond bewegingspatroon én om schade aan de hoef te voorkomen.

Houd de hoef vochtig

Zoals eerder aangegeven vergroot droogte de kans op brokkelhoeven. Het advies is om de hoef in aanraking te brengen met water. Klinkt simpel, maar kan soms best lastig zijn gezien je paard zo’n 15 tot 20 minuten in het water moet blijven voor de hoeven het vocht goed op kunnen nemen. Wij geven je verschillende tips hoe je er tóch voor kunt zorgen dat de hoeven van je paard vochtig blijven.

  • Maak een plasje water in je paddock of wei op een plek waar je paard vaak staat, bijvoorbeeld rondom de voerplek of de drinkbak.
  • Leer je paard om in een teiltje water te staan. Als dit niet lukt of je paard het te spannend vindt…
  • … kun je de QHP hoefbevochtiger of de Tubbease hoefschoen hiervoor gebruiken

De hoef invetten

De hoeven na het natmaken invetten zorgt ervoor dat de hoef het vocht langer vasthoudt. Het is niet aan te raden om hoefvet op droge hoeven te smeren: het vocht wordt dan door het hoefvet geweerd waardoor de hoef juist eerder uitdroogt. Wil je droge hoeven vocht toedienen zonder water te gebruiken? Gebruik dan NAF Farrier Solutions! Dit product bevat geen vet, maar een gel die zorgt voor vocht toediening.

Beweging

Het hoefmechanisme zorgt ervoor dat de paardenhoef van zuurstof en voedingsstoffen wordt voorzien. Dit mechanisme wordt aan het werk gezet wanneer paarden bewegen. Erg belangrijk dus! Laat je paard daarnaast vaak op verschillende soorten ondergronden lopen, bijvoorbeeld zand, stenen, asfalt, schelpjes, etc. Dit zorgt ervoor dat de hoef op lange termijn sterker wordt. Daarnaast is het ook goed voor de coördinatie van je paard.

Uitgebalanceerd dieet

Zorg er ten slotte voor dat je paard de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Wanneer je zorgt voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende essentiële aminozuren, energie, vitamine A, vitamine B6, vitamine B8, koper en zink zal je paard sterke hoeven krijgen. Heeft jouw paard moeilijke hoeven en wil je zeker weten dat hij alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt? Geef dan een biotine supplement, het liefst een compleet supplement. Om een optimale hoornkwaliteit te ondersteunen is uit onderzoek gebleken dat een juiste combinatie van biotine, koper, zink en essentiële aminozuren (zoals methionine) effectiever is dan alleen een hoge dosis biotine. Je kan bijvoorbeeld met Pavo BiotinForte of VITALstyle Hoef & Pees de hoeven optimaal ondersteunen, gezien de verhoudingen tussen alle ingrediënten optimaal op elkaar zijn afgesteld.

Houd er wel rekening mee dat je biotine over een lange periode dagelijks aan je paard moet geven om effect te kunnen zien (minimaal 4-6 maanden).

Wij hebben verschillende producten die kunnen bijdragen aan droge en afbrokkelende hoeven. Bekijk hier ons hele assortiment. Heb je toch nog vragen over dit onderwerp of wil je een persoonlijk advies? Neem dan gerust even contact met ons op, we helpen je graag!