• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Uitleg en ervaringen met Myler bitten

Uitleg en ervaringen met Myler bitten, in deze blog proberen we je helemaal bij te praten. We gaan eerst in op de verschillende Myler levels en verzamelen tal van gebruikerservaringen met Myler bitten.

Myler bitten logo

Myler bitten Level 1

Ieder paard is anders en iedere ruiter(hand) ook! Welk Myler bit past het beste bij jou en jouw paard? 🧐
.
Myler werkt met verschillende levels, waarvan we je graag de gedachtegang uitleggen. We starten met Level 1!
.
👉🏼Level 1 bitten zijn in de basis ontworpen voor jonge paarden die net zadelmak zijn of licht zijn afgericht. Het paard leert de basisgangen, overgangen en gehoorzaamheid en begint al met nageven. In dit stadium moet je zeker een prettig bit gebruiken, zodat het paard al snel jouw aanwijzingen kan begrijpen. De mondstukken bij de Myler Level 1 bitten geven gelijke druk op lagen en tong.
.
Het bit moet altijd zo in de mond liggen dat het de minste schade kan berokkenen en dat is op de tong. De tong is een stevige spier die goed signalen kan opvangen en druk kan verdragen en daardoor ook niet snel beschadigd raakt. Een bit dat grotendeels inwerkt op de lagen kan een ongetrainde mond erg snel beschadigen, omdat de lagen bedekt zijn met een dunne laag tandvlees over het bot.

Hangend rooster of gevoelig gehemelte
Myler Level 1 is ook geschikt voor paarden met een hangend rooster, een zeer laag of gevoelig gehemelte, of een kleine mond. Door de anatomische vormgeving van het U-vormige mondstuk, zien we ook zeer goede resultaten bij gevoelige mondhoeken.

Foto onder: Myler bit level 1

 

Myler Level 1

Myler Level 2

👉🏼 De level 2 bitten van Myler zijn geschikt voor paarden waarbij de basis africhting bevestigd is. Het paard geeft na en blijft nageeflijk met een licht teugelcontact. Het paard loopt op eigen benen, zonder dat het steeds de hand van de ruiter opzoekt om op te leunen. Daarnaast is je paard in staat tot complexere vaardigheden, zoals stelling en buiging, verzameling, zijgangen en enkelvoudige galop changementen. Het paard is al sterker in zijn spieropbouw en kan langere periodes van training aan, waarbij het zijn aandacht bij de arbeid kan houden en de hulpen die jij als ruiter geeft laat doorkomen.

Mondstuk
Het mondstuk van een level 2 bit geeft iets minder druk op de tong en op het tongbeen van je paard, vanwege de brede tongpoort. Wanneer er minder druk is op de tong, wordt je paard gestimuleerd om te slikken en dit geeft vervolgens ontspanning in de kaak en de nek. Vanwege de brede tongpoort is een level 2 bit ook geschikt voor paarden die in aanleg veel tong, of een vlezige of dikke tong hebben en ook voor paarden die weinig ruimte in de onderkaak hebben voor de tong.

Foto onder: Myler level 2

Myler Level 2

Myler Level 3

Een Myler bit level 3 heeft een grote en brede tongpoort en werkt daardoor meer in op de mondhoeken en de lagen van je paard. Het mondstuk gebruikt weinig druk op de tong. Het kan dus een uitkomst bieden bij paarden die snel in verzet komen bij veel druk op de tong. Vaak zijn dit paarden met een gevoelige tong of tongbeen, sensibele paarden, paarden met weinig plaats voor het bit als gevolg van een kleine mond, paarden met een dikke of beschadigde tong, of weinig plaats in de onderkaak. Vanwege de hogere tongpoort is een level 3 bit niet geschikt voor paarden met een hangend rooster of een laag gehemelte. Het Myler level 3 bit wordt ook vaak gebruikt bij rassen als Friezen, Fjorden, Haflingers, Tinkers, etc
.
De keuze van het bit zal erg samenhangen met het temperament en het karakter van je paard. De mondstukken op dit niveau zijn bedoeld om het paard zo veel mogelijk tongvrijheid te geven terwijl de controle over het paard voor de ruiter blijft bestaan.

Foto onder: Myler level 3

Myler Level 3

Koperen inlegstrips maken het Myler bit extra bijzonder

Myler Koper Strips

Wat een Myler bit extra bijzonder maakt, zijn de koperen inlegstrips op de plek van de wang. Deze strips bevorderen de speekselproductie van je paard en daardoor gaat je paard meer “schuimen”. Het paard zal het bit beter aannemen en het geeft vaak ook een stillere smakelijke verbinding.

Ervaringen met myler bitten

Dressuuramazone Karin Brunink ( @bruninkdressage ) heeft haar jonge paard K’s Choice met een Mylerbit gereden en deelt haar eerste ervaring met jullie:

“Ik ben positief verrast door het verschil tussen de bitten die we hebben geprobeerd tijden de bitfitsessie.  Ik train mijn jonge paarden eigenlijk standaard met een bustrens, maar het verschil tussen mijn bustrens en de Myler watertrens die we hebben geprobeerd was enorm!

Tijdens de passessie zagen we dat mijn paard een enorm dikke tong heeft 👅😆 en ook een laag gehemelte. Dat betekent dat ze niet veel ruimte in haar mond heeft voor een bit, maar gelukkig is ze niet overmatig gevoelig in haar mond. Op basis van deze informatie en het testen tijdens de bitfitsessie hebben we gekozen voor een Mylerbitlevel1 watertrens en ik heb daar tot nu toe super fijn mee kunnen rijden!

pluspunt

Wat ik een enorm pluspunt vind van de Myler bits, is dat je links en rechts onafhankelijke druk uit kunt oefenen. Dit betekent dat wanneer je een halve ophouding maakt met je rechterhand, of wanneer je met je rechterhand stuurt, je ook echt alleen de rechterkant gebruikt. Dit resulteert in veel duidelijkere hulpen! Dit maakt een groot verschil wanneer je een jong paard traint, want hoe duidelijker je hulpen dan zijn hoe beter je paard snapt wat je van hem wil.
.
Sinds ik met dit bit rijd is Keessie een stuk rustiger in haar mond en hoofdhouding en ik voel dat ze haar achterbenen meer onder de massa zet, omdat ze meer in balans is. Ik ben echt blij met deze vooruitgang! 😍♥”

Ervaringen myler

Ervaring met Myler Level 2 bustrens

Eventingamazone en You Tube’ster Romy van der Linden ( @indurainvdz ) rijdt nu al een tijdje met haar Myler bit.
.
Romy vertelt:
. “Ik rijd nu al een tijdje met een Myler Level 2 bustrens. Ik ben er nog steeds erg enthousiast over! Sinds ik met dit bit rijd merk ik dat Indu veel sneller ontspannen is in zijn kaak. Ook is hij veel stiller in de aanleuning geworden.
.
Ik kan hem nu beter van mijn been naar mijn hand rijden en hij zakt sneller wanneer ik dat aan hem vraag. De overstap naar Myler heeft ons als combinatie echt vooruit geholpen! 🤩”

Romy van der Linden en Myler

Jolanda adelaar over myler:

“Ik rijd persoonlijk liever op een trens, dan op een stang en trens. Maar tijdens Internationale FEI-wedstrijden is stang en trens voor de dressuur nog steeds verplicht en ook tijdens sommige kadervormingswedstrijden in Nederland.
.
De dressuurstangen van Myler zijn beweeglijk aan 2 kanten, dus eigenlijk kun je ze geen “stang” meer noemen. Wel zijn ze goedgekeurd om tijdens FEI en KNHS-wedstrijden te gebruiken als de “stang”. Dus als je met stang & trens moet maar je rijdt liever op een trens, dan is dit een fijne tussenweg vind ik!

Myler dressuurstangen zijn beweeglijk aan 2 kanten

Jolanda Adelaar en Myler