• gratis bezorging vanaf 49,-
 • alles uit voorraad leverbaar
 • klantwaardering: 9.3
 • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Voorkom verveling van je paard op stal!

Voorkom verveling van je paard op stal! Bij de overgang naar het stalseizoen is het best even wennen voor veel paarden. Soms slaat dan de verveling toe met als resultaat stress, stalondeugden of paarden die niet fit zijn. Omdat in Nederland het op veel plaatsen niet mogelijk is om ook in de winter je paard dagelijks weidegang te geven gaan we in deze blog in op de mogelijkheden die er zijn om je paard afleiding te geven.

Voorkom verveling van je paard op stal

voorkom verveling van je paard op stal

Om verveling tegen te gaan zijn er een aantal belangrijke zaken om voor te zorgen. Allereerst is het sowieso verstandig om je paard een ruime, fijne stal te geven met voldoende licht en frisse lucht. Denk goed na over de bedding die je in de stal gebruikt. Veel paarden staan op stro en dat geeft dan ook meteen afleiding doordat ze altijd wel iets te knabbelen hebben. Kies je voor zaagsel of een andere bodembedekker, bedenk dan dat de verstrekking van ruwvoer nog meer prioriteit krijgt. Dit is al ontzettend belangrijk. Zorg ervoor dat je paard altijd kwalitatief goed ruwvoer tot zijn beschikking heeft.

Liefst 5 of 6 voerbeurten per dag!

Het beste is om het aantal voerbeurten zoveel mogelijk te verdelen over de dag. Dus: niet 2, maar liever 5 tot 6 voerbeurten. Lukt dat niet vanwege school of werk dan is een slowfeeder of fijnmazig hooinet een fijn alternatief zodat je paard veel langer doet met zijn ruwvoer. Dit is ook een goede oplossing voor paarden die snel dik worden of om een andere (medische) reden niet te snel te veel hooi mogen eten.

tips tegen verveling van je paard

Naast een fijne stal en voldoende ruwvoer zijn er nog meer opties om verveling bij je paard of pony tegen te gaan. We geven je wat handige, bruikbare tips:

 • Zorg dat je paard of pony contact kan maken met andere paarden. Een groepsstal is natuurlijk de meest ideale situatie, maar anders is een snuffel gaatje in de stal of een poosje samen spelen in de paddock ook een prima alternatief.
 • Beweging krijgt je paard in de training die je met hem doet, maar 1x per dag uit stal is niet voldoende. Naast het gewone rijden is een uurtje in de paddock of anders aan de hand wandelen wel een absolute must!
 • Hoe ziet jouw training er uit? Elke keer dezelfde dressuur training is voor een paard best saai en voelt als steeds dezelfde rondjes draaien. Kom uit je comfort zone en geef je paard afleiding door ook eens naar buiten te rijden, een training te doen met wat balkjes, grondwerk enz.
 • Ben je bekend met voerspeeltjes? Bijvoorbeeld de Likit Snak-a-ball, deze heeft gaatjes waar een brokje uitkomt als het paard deze rolt. Een paard of pony kan daar een heleboel afleiding mee krijgen 🙂 Een andere voerbal die meer hoekig is in plaats van rond, is de HB voer- en traktatiekubus.
 • Veel paarden vinden het erg leuk om met een knuffel te spelen. Dit knuffeltje kan ook gebruikt worden wanneer je je paard bijvoorbeeld (tijdelijk) verhuisd of op wedstrijd gaat. Zo heeft je paard iets bij wat ruikt naar thuis. Bijvoorbeeld de knuffeltjes van QHP  of Kentucky.

Blog gaat verder onder de foto’s.

tips tegen verveling van je paard

 • Je kunt het ruwvoer van je paard ook combineren met een speeltje, bijvoorbeeld met de HooiBoy of Hay Slowfeeder Fun and Flex
 • Naast voerspeeltjes zijn er ook gewone speeltjes voor paarden, denk aan de Jolly Ball, de Jolly Mega Ball, speelappel of de Jolly Tug. In de rubriek paardenspeelgoed vind je een hele collectie om verveling van je paard tegen te gaan.
 • Likstenen kunnen naast wat afleiding voor je paard ook nog zijn rantsoen aanvullen met gezonde zouten- en mineralen. In deze blog gaan we nog verder in op de verschillende likstenen.
 • Er zijn ook combinaties van likstenen en speeltjes. De Bizzy Ball is echt het ideale paardenspeelgoed om verveling tegen te gaan, maar kan ook een geweldige aanvulling zijn in andere situaties. In het midden van de Bizzy Ball kun je een Bizzy liksteen plaatsen, welke verkrijgbaar is in de smaken knoflook, appel, mint en original. Gemiddeld doet een paard een dag of vijf met deze Bizzy liksteen in combinatie met de Bizzy Ball, soms gaat deze ook wel een paar weken mee. Ook Likit maakt gebruik van de combinatie liksteen en speelgoed, verderop in deze blog gaan we daar dieper op in.

likit challenge system tegen verveling van je paard

Engeland is het absolute paardenland bij uitstek, niet verwonderlijk dan ook dat veel briljante ideeën ook daar vandaan komen. Ben je al bekend met de LIKIT likstenen? Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende smaken en de meeste paarden en pony’s zijn er gek op!

LIKIT heeft echter een compleet systeem bedacht met allerlei verschillende levels zodat je je paard of pony telkens weer kunt uitdagen en vrij kunt houden van verveling in de stalperiode.

de verschillende likit levels tegen verveling

 1. Easy
  Ideaal voor paarden die nog niet bekend zijn met Likit. De Likit houder is ook ideaal voor paarden die niet zo “voer gemotiveerd zijn” . Het is een vrij eenvoudige methode die vaak succesvol is.
 2. Medium
  Op het tweede level vind je de bij tips eerder genoemde Snak-a-ball en de Tongue Twister. De Tongue Twister kun je aan de wand bevestigen en is geschikt voor de Little Likit. Onderzoek heeft aangetoond dat veranderingen in de omgeving van je paard vaak een zeer gunstige invloed hebben bij het voorkomen van verveling dus blij inventief en wissel zeker ook af met bijvoorbeeld verschillende smaken.
 3. Difficult
  Op het moeilijkste en derde level vinden we de Boredom Breaker  en de Boredom Buster met de meeste uitdaging en dus ook zeer geschikt voor ervaren “Likit paarden” en paarden die enorm gemotiveerd zijn door voer :p Het kan misschien slim zijn om ook eens de Likit Himalaya zoutsteen te gebruiken voor dit type paarden.