Hoofdstellen

Hoofstellen zijn natuurlijk onmisbaar bij het paardrijden. Er zijn vele verschillende soorten hoofstellen voor paarden en ze bestaan uit verschillende onderdelen. Maar waar is een hoofstel eigenlijk voor bedoeld? Een hoofstel is bedoeld om de bit van je paard in zijn mond vast te houden zodat de ruiter signalen aan het paard kan doorgeven. Er zijn hoofstellen met een gecombineerde neusriem, hoofdstellen met een hoge neusriem, hoofdstellen met een lage neusriem, hoofdstellen met een Mexicaanse neusriem, gecombineerde kin- neus- en keelriem hoofdstellen, hoofstellen met Kineton of Puckle neusriemen, beugelneusriemen, hoofdstellen met stang en trends en hoofdstellen met een koordneusriem. Ook zijn er bitloze hoofdstellen beschikbaar.

Uit welke onderdelen bestaan hoofdstellen voor paarden?

Een trens hoofdtuig voor paarden bestaat eigenlijk uit 8 verschillende onderdelen. Een trens hoofstel bestaat uit een neusriem, kopstuk, frontriem, bakstuk, keelriem, de teugels, een bit en het sperriempje. De manier waarom de onderdelen van het hoofdstel samenhangen verschilt echter per hoofstel. In de springsport worden Mexicaanse neusriemen en lage neusriemen worden met name gebruikt in de springsport. Stang- en trens hoofdstellen worden vooral gebruikt in de dressuursport. Trenshoofdstellen  worden eigenlijk gebruikt voor elke discipline en recreatief gebruik.

Bitloos hoofdstel

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een bitloos hoofdstel. Als het paard bijvoorbeeld last heeft van zijn gebit  is het eigenlijk zaak om helemaal geen hoofstel met bit te gebruiken. Verder kan een bitloos hoofdtuig ook wonderen verrichten als zich rij technische problemen voordoen. Als je paard bijvoorbeeld constant met zijn hoofd slaat, tanden knarst onder de ruiter wegvlucht, zwiept met zijn staart of hangt op zijn bit kan men een bitloos hoofstel overwegen. Ook is het mogelijk dat een paard gedragsproblemen heeft ontwikkeld door pijn in de mond of rug of  door andere oorzaken, bijvoorbeeld door angst of stress.

De juiste afwisseling in hoofdstellen

Ruiters met paarden die veel of intensief bereden worden, zoals wedstrijdpaarden, hebben baat bij een hoofdstel met bit omdat fijnere handelingen kunnen worden doorgegeven aan het paard. Op de lange termijn kan een bit er echter voor zorgen dat het paard pijn gaat ervaren, daarom is er een goede afwisseling nodig tussen hoofdstellen met bit en bitloze hoofdstellen. De voornaamste reden hiervoor is dat bitloos rijden pijnloos is en ervoor zorgt dat je paard tevreden blijft. In de handen van onervaren ruiters kan een bitloos hoofdstel echter dezelfde schade veroorzaken als het veelvoudig gebruik maken van een hoofdstel met bit. Ons advies is daarom om te zorgen voor de een goede, gezonde afwisseling van het hoofdtuig.

Heb je advies nodig bij het uitzoeken van een juiste hoofdstel voor jou paard? Neem dan gerust contact met ons op via 0118-603380 of kom langs op onze manege in Nieuw- en Sint Joosland (Boomdijk 1). Wij helpen je graag verder

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste, exclusieve korting, scherpe aanbiedingen!