• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Mijn eerste wedstrijd

Na een tijdje lessen te hebben gevolgd is het natuurlijk erg leuk om ook eens mee te doen aan een wedstrijd, onze FNRS wedstrijden zijn dan perfect voor jou!

Tijdens de FNRS wedstrijden worden de F-proeven verreden welke in het FNRS boek staan, verder kun je in dat boek ook de theorie vinden welke je nodig hebt om eventueel ook je paardrij-diploma’s te halen van de FNRS.

Wanneer er wedstrijden zijn waar jij aan mee kunt doen kun je vinden op de evenementen-pagina van deze website, daar staan alle FNRS wedstrijden ruim van te voren vermeld. Inschrijven voor deze wedstrijden kun je doen op het prikbord in het manegecafé, daar vul je dan op de juiste lijst je naam in en het paard of de pony waar je graag op wil rijden. In overleg met de instructie wordt de eerste keer ook de klasse bepaalt waar in je begint. Meestal is dit gewoon de F1. Die F1 is trouwens ideaal, want zelfs als je galop nog lastig vind kun je gewoon meedoen want in de F1 zitten namelijk geen galop onderdelen. Het inschrijven kun je trouwens ook via deze website doen!

Wedstrijdtenue

Tijdens wedstrijden moet je natuurlijk wel netjes gekleed zijn, hieronder zie je waar het tenue uit bestaat.

Dat tenue is als volgt:

  • rijlaarzen of lederen jodphurs met gladlederen mini-chaps
  • witte of beige rijbroek
  • witte blouse met daarop een rijjasje mét plastron en speld of een nette bodywarmer(uni kleur)
  • witte handschoenen maken het geheel compleet en voor dames zijn er eventueel ook allerlei strikken of knotjes voor in het haar te maken!

FNRS Paspoort

Om mee te doen aan de FNRS wedstrijden heb je natuurlijk je ruiterpaspoort nodig, deze moet je altijd inleveren bij het secretariaat als je wedstrijd hebt. Als je goed hebt gereden kunnen ze dan namelijk de stempels zetten voor de eventueel behaalde promotiepunten.

Tijdens de wedstrijd zit er namelijk een officiele jury die voor alle onderdelen cijfers geeft, als je 210 punten of meer hebt behaald tijdens je proef dan haal je zo’n promotiepunt. Na een aantal promotiepunten kun je in overleg met jouw instructeur overstappen naar de volgende klasse, zo kun je van F1 naar F2 en steeds hoger komen. Een enorme uitdaging dus!!

Kijk maar eens snel op onze evenementenkalender wanneer de eerstvolgende wedstrijd is en schrijf in!!

Soorten wedstrijden

Er zijn verschillende soorten wedstrijden als je op onze evenementenkalender kijkt, zo zijn er FNRS en KNHS wedstrijden. FNRS wedstrijden zijn open voor iedereen met een ruiterpaspoort en voor KNHS wedstrijden moet je een eigen paard tot je beschikking hebben. Verder zijn er twee seizoenen, van april tot en met september het outdoorseizoen dan zijn praktisch alle wedstrijden buiten en het indoorseizoen van oktober tot en met april dan zijn praktisch alle wedstrijden binnen.

Voor de FNRS hebben we naast de gewone FNRS wedstrijden ook verschillende bijzondere wedstrijden, zoals bijvoorbeeld het FNRS/deKroo dressuurkampioenschap, Concours Hippique De Kroo en de wedstrijden van de FNRS tijdens Zeeland Outdoor…. ook aan deze wedstrijden kun je allemaal meedoen!!!

FNRS springwedstrijden

Om aan springwedstrijden van de FNRS mee te doen heb je eerst echt redelijk wat springervaring nodig, misschien is het wel een goed idee om eens te informeren naar de mogelijkheden voor springlessen als je dat leuk lijkt! Springwedstrijden organiseren we haast net zoveel als dressuurwedstrijden, dus start mogelijkheden zijn er genoeg. Het inschrijven voor een FNRS springwedstrijd verloopt hetzelfde als met de dressuurwedstrijden dat maakt verder niet zoveel verschil en ook het wedstrijdtenue is hetzelfde.

Verkennen

Voor een springwedstrijd moet je voor aanvang van jouw groep eerst zorgen dat je het parcours goed hebt verkent. Dat wil zeggen dat je precies weet hoe de route loopt vanaf de start tot en met de finish en dat je oplet waar de eventuele moeilijke wendingen of hindernissen staan. Let nog een keer extra goed op dat je weet waar de start- en finishlijnen lopen zodat je deze wel op de juiste manier passeert. Als je binnen komt voor jouw parcours moet je eerst groeten, je krijgt dan de bel en pas dan mag je beginnen met jouw parcours.

Barrage

Als je foutloos bent en binnen de tijd plaats je je voor de barrage, dat wil zeggen dat je dus nog een keer de ring in moet voor een verkort parcours. De juiste volgorde van de hindernissen van de barrage staan altijd op de parcourstekening welke bij de ingang van de ring hangt. De barrage kan op rijstijl of op tijd worden verreden. Soms is het ook gebruikelijk dat men met ingebouwde barrage werkt, als je dan foutloos bent dan ga je dus niet de ring uit maar krijg je opnieuw de bel en kun je direct starten voor jouw barragerit. Als dat zo is dan moet je natuurlijk wel van te voren al de barrage uit je hoofd hebben geleerd.

 

Vaardigheidsproeven

Als je een aantal keren een F proef hebt gereden kun je ook meedoen aan de vaardigheidsproeven Va1 en Va2. Hierin komen, naast enkele manege figuren die je al hebt geleerd bij de rijproeven, extra onderdelen voor zoals slalommen, balkjes draven, poortjes passeren en een klein Bij obstakeltje springen.

Bij de Vaardigheid ligt de nadruk op je balans, behendigheid en de samenwerking met het paard.  Je leert er vlotter en doortastender van rijden. Bovendien is het een goede voorbereiding op de springproeven.

Puntentelling:

Fouten op hindernissen, doorgangen en dergelijke worden van je score afgetrokken. Mocht ht paard een keer weigeren bij een hindernis, dan mag je opnieuw aanrijden en een tweede of eventueel een derde poging doen. Na een derde weigering op dezelfde hindernis moet je langs de hindernis rijden en de proef vervolgen. Een vierde poging op de zelfde hindernis is niet toegestaan.