• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Vijf tips voor het beste herstel na zweten bij paarden

Vijf tips voor het beste herstel na zweten bij paarden

Met warmere dagen in het vooruitzicht zal je merken dat je paard meer gaat zweten. Heel goed, want zweten is essentieel om oververhitting te voorkomen. Maar tijdens het zweten verliest je paard ook veel vocht en belangrijke mineralen. Een belangrijk aandachtspunt in je stalmanagement, want als spieren te lang warm blijven kan er schade ontstaan. Graag geven we je vijf tips voor het beste herstel na het zweten.

Je paard vs jezelf

Stel je voor: de zon schijnt, buiten is het 20 graden en jij vindt het heerlijk! Wist je alleen dat een paard een hele andere beleving van temperatuur heeft? Waar wij ons rond de 20°C prettig voelen, ligt dit voor paarden een stuk lager. Een paard voelt zich op zijn gemak bij een temperatuur tussen de -5°C en 10°C.

Daarnaast hebben we ook een andere lichaamsverhouding. Onze lichaamsmassa ligt sowieso lager, maar in verhouding hebben wij veel huidoppervlakte om onze warmte kwijt te kunnen. De spier- en vetmassa van je paard is aanzienlijk groter en in verhouding is zijn huidoppervlakte eigenlijk te klein om alle warmte snel kwijt te kunnen. In de winter is dit ideaal, maar ’s zomers een belangrijk punt van aandacht. Een gedegen cooling-down is essentieel.

Cavalor Elektrolyten

Het beste herstel

Een cooling-down zorgt ervoor dat je paard voldoende tijd krijgt om zijn warmte kwijt te raken. Maar wist je dat het er tegelijk voor zorgt dat de afvalstoffen die in de spieren zitten afgevoerd worden? Tijdens een intensieve training verbranden de spieren veel koolhydraten, die worden omgezet in melkzuur. Als deze afvalstoffen niet voldoende worden afgevoerd, dan zorgt dit voor verzuurde spieren. Graag geven we je vijf tips om dit te voorkomen:

  1. Je paard herstelt het best bij een hartslag van 100 slagen per minuut. Dit aantal slagen haal je het best wanneer je een actieve stap aanhoudt. Zorg daarom voor beweging tijdens de cooling-down.
  2. Doe niet gelijk een deken op. Een deken zorgt ervoor dat de huid zijn warmteregulerende werking verliest, dit wil je voorkomen.
  3. Spuit je paard af met koud/lauw water. Doe dit niet te lang en haal het water er met een zweetmes direct weer vanaf. Zet je paard niet direct op stal, maar houd hem nog even in beweging.
  4. Is het erg warm buiten of merk je een hoge luchtvochtigheid? Houd je training dan iets korter: minder lang en minder intensief.
  5. Met het zweten verliest je paard veel zouten, met elektrolyten vul je dit in de periode na intensieve arbeid weer aan, bijvoorbeeld met Cavalor Electroliq Balance.

Wat zijn elektrolyten?

Naast vocht verliest je paard tijdens het zweten ook veel belangrijke mineralen, zoals Natrium, Kalium en Chloride. We noemen dit elektrolyten. Deze elektrolyten zijn essentieel in het houden van een goede vochtbalans, het voorkomen van kramp in de spieren en snelle recuperatie.

Cavalor Elektrolyten

Helaas kan je paard deze elektrolyten niet zelf aanvullen, maar krijgt hij deze mineralen binnen via zijn voeding. In normale omstandigheden werkt het zo dat als je paard licht heeft gezweet, hij vervolgens minder elektrolyten via zijn urine uitscheidt. Maar als je paard de elektrolyten te snel verliest, kan het lichaam dit niet meer compenseren.

Elektrolyten geef je dan ook niet constant, maar op specifieke momenten. Zou je Cavalor Electroliq Balance of Elextrolyte Balance de hele week door geven, dan verlaat het grootste deel het lichaam weer via de urine, zonder gebruikt te zijn. Je zet dit supplement alleen in tijdens de twee uur voor zware inspanning of direct na overmatig zweten. Alleen op deze momenten is het effectief voor goede hydratatie en optimaal herstel. Voorzie je je paard niet van extra elektrolyten? Dan duurt het maar liefst 2 tot 3 dagen voor het verlies weer gecompenseerd is.

Vaak wordt er gedacht dat alleen zout ook een oplossing is: je geeft daarmee natrium en chloride. Maar uit onderzoek is gebleken dat het mineraal kalium net zo belangrijk is en dan ook nog eens in de juiste verhouding. Juist daarom is een uitgebalanceerd supplement in combinatie met voldoende drinken belangrijk.

Cavalor Elektrolyten