• gratis bezorging vanaf 49,-
 • alles uit voorraad leverbaar
 • klantwaardering: 9.3
 • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Elektrolyten voor je paard: zorg voor een goed herstel!

Elektrolyten en een paard, een belangrijke combinatie! Elektrolyten spelen een belangrijke rol bij zenuwimpulsen en spiercontracties maar zijn nog belangrijker voor het controleren van de vochtbalans. Wist je dat een paard bij een flinke training zo’n 12 liter zweet kan verliezen? Behalve vocht, verliest een paard hier ook veel lichaamszouten bij. Het is belangrijk om deze lichaamszouten weer aan te vullen zodat de vochtbalans van je paard op peil blijft. Hoe werkt dit precies en hoe zorg je ervoor dat je paard goed herstelt na veel zweten? In deze blog vertellen we je er alles over!

elektrolyten paard

Zweten en elektrolyten

Een paard verliest dagelijks elektrolyten: via urine, mest, maar ook via zweet. In principe komt een tekort niet snel voor, omdat het is opgenomen in het dagelijks rantsoen van je paard. Echter, wanneer je paard veel vocht verliest door bijvoorbeeld veel zweten, (lang aanhoudende) diarree of nierproblemen kan je paard behoefte hebben aan een aanvulling op de elektrolyten. In deze blog gaan we dieper in op het gevolg van zweten op de vochtbalans in het lichaam van je paard. Dit is namelijk erg afhankelijk van de inspanning van je paard en de hoeveelheid zweet die hij verliest. Zweten is nodig voor het paard om af te koelen. Zweet vormt een laagje vocht dat verdampt, waardoor de lichaamstemperatuur daalt. Als zweten niet lukt, bijvoorbeeld omdat een paard te weinig vocht in zijn lichaam heeft, raakt hij oververhit. Als een paard zweet dan verliest hij daarmee niet alleen vocht, maar ook lichaamszouten, oftewel elektrolyten. Deze elektrolyten spelen een belangrijke rol in de waterhuishouding van het paard en maken het zelfs mogelijk dat het paard kan zweten. Door te drinken wordt het vocht weer aangevuld, maar hoe zit dat met de zouten?

elektrolyten paard

Wat zijn elektrolyten?

Vooral in de zomermaanden als het lekker warm is, gaan er veel lichaamszouten verloren via het zweet. Maar, ook in de winter kan het paard behoefte hebben aan elektrolyten (meer info verder in deze blog). Het paard verliest dan voornamelijk natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium. Het eiwit dat ook in paardenzweet zit, vormt een laag op de vacht, waardoor de verdamping wordt gestimuleerd. Bij veel paarden is dit te herkennen door het witte schuim tijdens het zweten bij wrijving op de hals en tussen de benen.

elektrolyten paard

Wat zijn de symptomen van een tekort aan elektrolyten?

Een paard dat een tekort heeft aan elektrolyten, zal de volgende tekenen laten zien:

 • Doffe vacht
 • Ingevallen ogen
 • Depressief overkomen
 • Lusteloosheid
 • Slechte prestaties
 • Donkere urine

Zie je één of meerdere symptomen bij je paard? Bedenk je dan zeker dat het hoog tijd kan zijn om je paard elektrolyten bij te voeren!

Wanneer moet je je paard elektrolyten voeren?

Geef je paard niet standaard dagelijks elektrolyten, alleen bij warm weer of flinke inspanning. Als je je paard elektrolyten bijvoert, kun je dat het beste vlak voor of een half uur na de training/wedstrijd doen. Als je het te vroeg of te laat voert is er nog geen tekort wat aangevuld moet worden en plast je paard de elektrolyten weer uit. Vergeet niet om je paard altijd te voorzien van onbeperkt vers water! Door het extra zout krijgt je paard meer dorst en is het belangrijk dat het kan drinken om uitdrogingsverschijnselen te voorkomen.

Elektrolyten in de winter?

Als het kouder wordt en we de winter ingaan, wordt snel gedacht dat het voeren van elektrolyten iets is waar we alleen tijdens de warmere zomermaanden rekening mee hoeven te houden – maar is dat waar? Absoluut niet! Wanneer paarden getraind worden is het altijd belangrijk om rekening te houden met de hydratatie en het aanvullen van essentiële lichaamszouten. Zweet verdampt gemakkelijk van het huidoppervlak, en vooral als de lucht droog is, is het gemakkelijk dat zweetverlies onopgemerkt blijft. Het feit dat een paard tijdens zijn werk niet duidelijk zweet, betekent dus niet dat er geen zweetverlies optreedt.

Tips voor trainen in de winter:

 • Zorg voor een goede warming-up met veel stappen voordat je aandraaft. Zo kunnen de spieren geleidelijk opwarmen.
 • Paarden drinken niet graag koud water. Bied daarom lauw water aan dat een temperatuur heeft van 15-20 graden Celsius. Zo voorkom je uitdroging.
 • Geef elektrolyten na een intensieve training

Hoe voer ik mijn paard elektrolyten?

Je kunt je paard het beste ondersteunen met een speciaal elektrolytensupplement voor paarden. Met het toevoegen van keukenzout of tafelzout wordt enkel natrium en chloride aangevuld en dus niet alle elektrolyten die verloren gaan met hevig zweten. Een zoutblok of liksteen kan ook zout aanvullen, al is gebleken dat de opname van het zout hiervan erg varieert. Met een speciaal elektrolytensupplement voor paarden weet je zeker dat alle elektrolyten in de juiste balans en verhouding je paard ondersteunen. Je kunt het in verschillende vormen aanbieden aan je paard:

Tips:

 • Laat je paard drinken voor je hem elektrolyten geeft
 • Elektrolyten voeren aan je paard is het meest zinvol vlak voor of na de inspanning
 • Elektrolyten worden niet opgeslagen in het paard, dus er is geen voorraad om aan te spreken bij groot verlies
 • Heb je een paard dat moeilijk drinkt? Geef dan de elektrolyten door de slobber of direct in de mond

Heb je vragen over het voeren van elektrolyten of zou je graag advies willen? Neem dan zeker contact met ons op.