• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Het juiste bit vinden voor je paard

Het juiste bit vinden voor je paard is niet altijd even makkelijk, maar wel ontzettend belangrijk. Een slecht passend bit kan beschadigingen veroorzaken aan de paardenmond. Er zijn zoveel verschillende keuzes in zijdelen, dat veel mensen vergeten dat ook het juiste mondstuk erg belangrijk is. Daarom helpen we je in deze blog op weg.

Het belangrijkste aan een bit is natuurlijk de juiste maat. De maat van een bit wordt altijd gemeten van bitring tot bitring. Bij een watertrens wil je altijd zorgen voor 5 mm extra ruimte tussen de lip en bitring, bij een bustrens is 1 tot 1,5 mm voldoende. Om zeker te weten dat je de juiste maat bit kiest, kun je een bitmeterkaart gebruiken. De bitmeterkaart geeft precies aan welke maat geschikt is voor jouw paard. Wanneer je deze niet tot je beschikking hebt kun je natuurlijk ook een oud bit opmeten. Houd er wel rekening mee dat dit vaak niet 100 procent overeenkomt als je een nieuw bit aanschaft, maar het geeft wel een goede richtlijn.

Sprenger bitmeter kaart

bit dikte

Ook is de dikte van een bit erg belangrijk. Vroeger kozen veel mensen voor een dikker bit, omdat dit vriendelijker zou zijn. Hoe dunner het bit, hoe directer de inwerking. Echter is de paardenmond, en dan met name de ruimte tussen de onder- en bovenkaak, door de jaren heen steeds smaller geworden en komt het nu vaak voor dat paarden juist een dunner bit nodig hebben omdat er anders niet genoeg ruimte is in de mond. Een dikker mondstuk kan meer druk geven in het gehemelte wat pijn en weerstand veroorzaakt bij het paard. De ruimte in de mond kun je laten nakijken door een paardentandarts of testen met de “2-vingertest”. Leg je wijs- en middelvinger op elkaar en steek ze ter hoogte van het bit in de paardenmond. Voel je veel druk? Dan is er weinig ruimte en wordt er aangeraden een bit met een dikte van 12, 14 of 16 mm te kiezen. Geen of weinig druk? Dan kun je kiezen voor een dikker mondstuk van 16 of 18 mm.

Sprenger bitten

mondstukken

Er zijn veel verschillende mogelijkheden en variaties op het mondstuk. De meest gebruikte zijn het enkel en dubbel gebroken mondstuk.

Enkelgebroken mondstuk
Enkelgebroken bitten werken in op de randen van de tong en de onderkaak. Hierbij komt er meer druk aan de zijkant van de tong en op de kaak. Een traditioneel enkelgebroken bit kan soms wel zorgen voor een notenkrakereffect met een onprettige druk op het gehemelte. Ook kan een enkel gebroken bit op den duur zorgen voor ongelijke druk, omdat de ene tak altijd langer is dan de andere.

Sprenger Turnado

Sprenger heeft als oplossing de Turnado ontwikkeld. Dit bit heeft een 45 graden draaiing van het middenstuk waardoor het linker en rechter deel van het mondstuk even lang is. Hierdoor krijg je een gelijkmatigere drukverdeling van de teugelhulp en “prikt” het middenstuk niet in het gehemelte. Dit is mond en tong- vriendelijker dan een normaal enkelgebroken bit. Ook werkt dit bit fijn bij paarden met tongproblemen of bij een onrustige aanleuning.

Dubbelgebroken mondstuk
Een dubbel gebroken mondstuk heeft twee scharnierpunten met een verbindingsstuk. Dit tussenstuk kan verschillende vormen, diktes en breedtes hebben. Wanneer je met dit bit een hulp geeft, wordt de druk gelijkmatiger over de tong en kaken verdeeld en is de inwerking op de tong directer.

Er zijn veel variaties op het dubbelgebroken bit, passend bij de verschillende soorten paarden. Zo heb je bijvoorbeeld het Dynamic RS bit. Dit bit is ergonomisch gevormd wat zorgt voor een optimale ligging in de mond. Dit bit is zeer geschikt voor paarden met aanleuningsproblemen door de zachte maar effectieve inwerking.

Ook is er het Novocontact bit. Dit bit heeft een zachte inwerking bij normale druk maar een directere inwerking bij een duidelijkere ophouding door zijn ovale vorm. Dit bit is hierdoor erg geschikt voor sensibele paarden die soms lastig de hand volgen.

Sprenger Novocontact

Een ongebroken mondstuk

Een ongebroken mondstuk is vaak fijn bij sterke paarden of paarden die tegen de teugelhulp ingaan. Een ongebroken trens geeft een gelijkmatige druk in de mond. Ook is een ongebroken trens fijn voor paarden met gevoelige mondhoeken omdat dit bit minder druk geeft op deze plek.

Er zijn verschillende soorten varianten op het ongebroken mondstuk waaronder de flexibele ongebroken trens zoals de Sprenger Flex control of het Sprenger Duo bit. Over het algemeen volgen paarden die hiermee gereden worden gemakkelijker de hand en nemen ze het bit snel aan. Deze bitten kunnen voor alle paarden gebruikt worden maar zijn met name geschikt voor jonge paarden en paarden met een gevoelige mond, doordat de druk over het gehele mondstuk wordt verdeeld.

Ook is er een tussenoptie: de Sprenger Max Control. Dit bit lijkt op een normaal, dubbel gebroken bit en werkt bij een juiste aanleuning ook hetzelfde. Zodra het paard sterk wordt, verandert het in een ongebroken trens. Zo wordt de inwerking van het bit directer op het moment dat het echt nodig is.

Naast de keuze voor het mondstuk is het belangrijk dat je bit anatomisch gevormd is. Dit voorkomt vervelende drukplekken in het paardengehemelte.

Sprenger Maxcontrol

Combineren met de juiste zijkant

Een watertrens is het meest toegankelijk en werkt direct op de tong en de onderkaak. De beweegbare ringen zorgen ervoor dat onstabiel contact vanuit de hand wordt opgevangen. Bitten met vaste ringen liggen stiller in de mond. Heeft je paard gevoelige mondhoeken? Ook dan zijn vaste ringen ideaal. En doordat het bit tegen de wang ligt, worden teugelhulpen zijwaarts ondersteunt.

Bitten met een ophaaleffect werken ook achter de oren, dit geeft je als ruiter meer controle. Bitten met een kinketting (en verplichte beschermer!) werken ook onder de kin. Zo heb je als ruiter nog meer invloed, het is daarom belangrijk dat jij en je paard een goede basisopleiding hebben.

materiaal

Het is belangrijk dat een paard speeksel aanmaakt tijdens het rijden. Wanneer je paard een droge mond heeft kan het bit wrijving veroorzaken, waardoor brandplekken kunnen ontstaan. Vaak wordt er daarom koper gebruikt. Wanneer dit gaat oxideren geeft het een zoete, lekkere smaak in de mond. Van alleen koper wordt het bit echter veel te zacht en daarom is Sensogan ontwikkeld. Dit is een samenstelling van koper met mangaan en zink. Mangaan heeft de eigenschap koper te versterken zonder het natuurlijke oxidatieproces te verstoren. Hierdoor komt de zoete smaak vrij en accepteren paarden het bit gemakkelijker. Bijna alle bitten van Sprenger zijn verkrijgbaar in Sensogan.

RVS bitten en bitten met een aluminium legering hebben geen oxidatie, de activiteit in de mond wordt hierdoor niet gestimuleerd. Let er bij rubber en kunststof bitten op dat je paard voldoende kauwt op het bit, om een branderig gevoel te voorkomen.

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over jouw bitkeuze of heb je hulp nodig? Neem dan gerust contact op of kom langs in de winkel!