• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Informatie over Pelham bitten

Informatie over Pelham bitten

Waar begin je als er zoveel verschillende bitten zijn? In deze blog kun je alles vinden over een van de populairste bitten in de springsport, het pelhambit.

Een pelham bit is een bit met korte of lange scharen, met korte scharen noemen ze het ook wel een baby pelham. Hoe langer de scharen zijn hoe groter ook de ophaalwerking van het bit is. Met een grotere ophaalwerking is dus ook de werking van het bit scherper.

Pelham bitten

pelham riempje

Een pelham bit kun je met twee teugels rijden, maar in de meeste klassen is het verplicht om de twee ringen te verbinden met een koppelstukje ook wel een pelhamriempje genoemd en daar dan 1 teugel aan vast te maken. Het pelhamriempje doseert de inwerking van het bit. Het pelhamriempje kan een lederen riem zijn maar er is ook een pelhamriempje van koord, deze laatst genoemde is het meest verkocht omdat de inwerking met dit type riempje wel directer is. Een te lang pelhamriempje zorgt ervoor dat de pelham een beetje doorslaat en dat geeft vaak een minder mooi effect.

Pelhamriempje

pelham is altijd voorzien van kinketting

Een pelham bit is ook altijd voorzien van een kinketting, deze moet je niet te strak en niet te los vastmaken. Is de kinketting te los dan slaat het bit door en heb je de hele tijd de maximale ophaalwerking wat natuurlijk de verbinding met de mond van je paard niet ten goede komt. Bij een te strakke kinketting werkt het bit te pittig in en zie je dat vaak terug in een paard wat minder mooi door zijn lichaam gaat springen.
Hoe zit de kinketting dan precies goed? De kinketting zit op de juiste lengte als je de teugel met het bit strak trekt en de scharen van het bit dan een hoek van 45 graden maken met de mondspleet.

Pelhambit ongebroken

pelham bitten zijn er in vele uitvoeringen

Pelham bitten zijn er met vele verschillende mondstukken, een veel voorkomend model is de ongebroken uitvoering (zie foto boven) of ook wel een stang genoemd. De BR Pelham Soft Contact Roller heeft een anatomische vormgeving waardoor deze een zachte en gelijkmatige drukverdeling heeft.

Naast ongebroken mondstukken zijn er ook enkel gebroken en dubbel gebroken varianten zoals onderstaande baby pelham van BR.

Baby pelham

pelham met kunststof mondstuk

De Duo bitten van Sprenger (foto onder) zijn gemaakt van een zeer flexibel kunstof, bijzonder vriendelijk voor de mond en past zich goed aan aan de mond van het paard. Het materiaal is vrij van oplosmiddelen en bevat geen weekmakers. Een stalen kern maakt het mondstuk zeer stabiel en veilig.

Naast het DUO materiaal van Sprenger zijn er ook pelhambitten van Apple Mouth en rubber.

Sprenger Duo Pelham