• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Juiste maat en eigenschappen van het pelhambit

juiste maat van het pelhambit

De juiste maat en eigenschappen van het pelhambit, hieronder gaan we op alle punten in. Mocht je alsnog vragen hebben dan kun je onze klantenservice natuurlijk ook altijd nog een berichtje doen.

Hoe kom je achter de juiste maat?
Hoe dik een paardenbit moet zijn, is afhankelijk van de bouw van de mond en de voorkeur van het paard. Belangrijk bij de pasvorm is dat het mondstuk 0,5 tot 1cm mag uitsteken aan beide zijden van de mond. In de mondhoeken van je paard mogen niet meer dan twee plooien zitten. Daarnaast mogen de bakstukken van het hoofdstel niet te strak zitten, hier moet nog 1 vinger tussen kunnen. De afstand tussen de kaakstukken, is de breedte van het bit. Meet de afstand tussen de kaakstukken en kom er zo achter wat de maat van het bit is.

Hoe meten we de maat van een bit?
Op de onderstaande foto kun je zien hoe je de maat van een bit op meet. Wil je ook nog de dikte van het bit weten? Dat meet je een kleine centimeter naast de bit ringen op.

maat en eigenschappen pelhambit

eigenschappen van het pelhambit

Een pelhambit is een bit met ophaalwerking en heeft dus een scherpere inwerking. Een pelhambit zie je veel in de springsport of voor paarden die bij het buitenrijden erg sterk worden. Een pelhambit vraagt een ruiter die met voldoende gevoel kan rijden. De pelham kan met veel verschillende mondstukken en heeft lange- en of korte scharen. Hoe langer de scharen hoe groter de ophaalwerking. Een pelhambit dient te worden gereden in combinatie met pelhamriempjes.
Meer informatie over pelhambitten kun je terug vinden in de blog die we hierover hebben geschreven: [Blog: Informatie over Pelhambitten]

welke mondstukken zijn er allemaal bij pelhambitten?

Enkel gebroken bitten werken in op de randen van de tong en de onderkaak. Hierbij komt er meer druk aan de zijkant van de tong en op de kaak.

Een dubbel gebroken mondstuk heeft twee scharnierpunten met een verbindingsstuk. Dit tussenstuk kan verschillende vormen, diktes en breedtes hebben. Wanneer je met dit bit een hulp geeft, wordt de druk gelijkmatiger over de tong en kaken verdeeld en is de inwerking op de tong directer.

Een ongebroken mondstuk is vaak fijn bij sterke paarden of paarden die tegen de teugelhulp ingaan. Een ongebroken trens geeft een gelijkmatige druk in de mond. Ook is een ongebroken trens fijn voor paarden met gevoelige mondhoeken omdat dit bit minder druk geeft op deze plek.

Een locked, magic system of max control mondstuk is een mondstuk dat enkel gebroken of dubbel gebroken is maar zich op het moment dat het paard zich sterk maakt verandert in een stang. Bij minder druk op de teugels verandert het bit weer in een normaal mondstuk. Een ideaal bit voor paarden die zich heel sterk maken of door de hand heen lopen.

Een mondstuk met tongboog geeft meer tongvrijheid waardoor er geen druk op de tong komt maar verdeeld wordt over de lagen. Dit maakt het bit ideaal voor paarden met een gevoelige tong of paarden die de tong uitsteken. Dit bit is niet geschikt voor een onervaren ruiter.

de verschillende materialen waarvan een bit gemaakt kan zijn

In onderstaande video leggen we de eigenschappen uit van de verschillende materialen.

het juiste pelhambit vinden voor je paard?

In onze blog “het juiste bit vinden voor je paard” geven we je alle informatie die je nodig hebt bij de zoektocht naar jouw ideale bit. Lees de blog hier!

bekijk hier alle pelham bitten