• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Kentucky, de voordelen van artificiële wol en leder

Waarom kiest Kentucky Horsewear voor artificiële wol i.p.v. echte wol?
Het familiebedrijf van CEO Thomas Tuytens, Concordia Textiles, is de nummer 1 in Europa in het produceren van kwalitatief hoogstaande synthetische materialen die gebruikt worden in de medische en militaire wereld. Bij Kentucky Horsewear hebben we het grote voordeel dat we steeds gebruik kunnen maken van de nieuwste technologieën.

Zoals geen ander weten we dat we veel beter materialen kunnen produceren door gebruik te maken van synthetische vezels en machines dan bijvoorbeeld met natuurlijke of dierlijke producten.

Gebruik maken van dierlijke producten gaat ook in tegen de filosofie van Kentucky Horsewear. We ontwikkelen steeds de beste producten om de paarden te beschermen, hoe kunnen we tegelijkertijd andere dieren leed bezorgen?

Ook willen we dat de kwaliteit consistent is. Dit is onmogelijk met echte wol aangezien elk schaap anders is.

Voordelen van artificiële wol t.o.v. echte schapenvacht

Het voornaamste nadeel van echte schapenvacht is dat het enorm delicaat is tijdens het wassen. Van zodra je echte schapenvacht op een verkeerd programma wast gaat de lederen huid verharden en op termijn ook scheuren. Een ander nadeel is dat de vacht los komt van de lederen huid en dan kaal gaat worden.

De artificiële schapenvacht die we ontwikkelden is gelamineerd op een suède stof die aanvoelt als echt leder maar die weerstaat aan veelvuldig wassen en die ook luchtdoorlatender is.

Alle producten van Kentucky Horsewear mogen in de wasmachine gewassen worden op 30 graden.

Verschil in ademend vermogen en temperatuur van artificiële wol en echte wol

Wat veel mensen niet weten is dat je twee aspecten hebt: ademendheid en luchtdoorlaatbaarheid. Dit zijn twee totaal verschillende waarden en beiden kunnen we in ons eigen labo testen.

Het ademend vermogen gaan we uitdrukken in een RET-index (resistance evaporative transfert) en dat komt overeen met het vermogen die de schapenvacht heeft om waterdamp (transpiratie) die wordt geproduceerd door het paard af te voeren.

Bij luchtdoorlaatbaarheid meet men hoeveel lucht door de schapenvacht heen kan. Dit kan vergeleken worden met een soort blaastest. In het labo meet men hoeveel lucht erdoor geblazen kan worden.

Er is een heel groot verschil tussen ademendheid en luchtdoorlaatbaarheid bij artificiële wol en echte wol. Echte wol heeft zoals eerder vermeld een lederen huid die een zeer beperkt ademend vermogen heeft maar vooral de warmte gaat insluiten. Met andere woorden bij echte wol kan de warmte niet gemakkelijk weg waardoor snel oververhitting ontstaat.
Onze artificiële wol is gemaakt op een gebreide basis die zeer luchtdoorlatend en ademend is en wordt daarna gelamineerd op een suède stof die ook ademend en luchtdoorlatend is.

Er zijn heel veel verschillen in artificiële wol, van topkwaliteit tot zeer slechte kwaliteit. Men kan dit vooral zelf zien en voelen. Bij Kentucky Horsewear krijgen we vaak de vraag van eindconsumenten op beurzen of we gebruik maken van echte wol. Dit wil zeggen dat mensen het verschil niet zien, wat ook de bedoeling is. Laat je niet misleiden door de prijs want helaas is onze artificiële wol in productie duurder dan echte wol.

Artficiële wol is zeer luchtdoorlatend en ademend

Artificieel leder VS echt leder

Waarom kiest Kentucky voor artificieel leder in plaats van echt leder?

Zoals eerder aangehaald bij onze artificiële bont, heeft Kentucky heel wat know how bij het vervaardigen van synthetische grondstoffen. Die kennis willen we verder implementeren in de ontwikkeling van nieuwe producten binnen Kentucky Horsewear.

Bij de ontwikkeling van onze singels en peesbeschermers hebben we rekening gehouden met verschillende technische aspecten: duurzaamheid, onderhoud en kwaliteit.

We hebben het artificieel leder zo ontwikkeld dat men zo goed als geen verschil ziet met echt leder. Hierdoor past het artificieel leder goed bij al het andere materiaal dat vaak vervaardigd is uit echt leder.

Het artificieel leder past ook volledig binnen de strategie en ethiek van het bedrijf. Bij Kentucky Horsewear willen we geen dierlijke materialen gebruiken bij het maken van onze producten.

 

Voordelen van artificieel leder t.o.v. echt leder

Het artificieel leder van Kentucky Horsewear heeft uitstekende waarden naar trek- en scheursterkte en heeft een hoogwaardige abrasive resistentie. Daarenboven is de doorprikweerstand uitmuntend waardoor deze niet doorboord wordt door een scherp voorwerp zoals kalkoenen.

Artificieel leder is 100% waterdicht waardoor het niet aangetast wordt door water en zand in tegenstelling tot echt leder dat water en vuil absorbeert. Het absorbeert dus geen zweet of vocht waardoor het leder niet gaat kraken.

Het is heel gemakkelijk te reinigen met enkel water en spons. Nog beter is het materiaal te reinigen met de Kentucky Horsewear Tack Cleaner, speciaal gemaakt voor ons artificieel leder.

In vergelijking met echt leder is het artificieel leder veel lichter wat een extra draagcomfort teweeg brengt en de prestaties kan verbeteren. Kortom niets dan voordelen zowel voor paard, ruiters als groom.

Artificieel konijnvel voering

Naast onze artificiële wol ontwikkelden we artificieel konijnenvacht die voornamelijk gebruikt wordt als binnenvoering voor onze dekens.
De artificiële konijnenvacht heeft enkele geweldige voordelen. Het is extreem zachtwat schuurplekken op de schouders voorkomt. Ook blijven de haren niet in de voering zitten.
Dankzij de kleine, zachte haartjes wordt de vacht van je paard opgeblonken om hetzelfde resultaat te bekomen als wanneer je ze poetst met een wollen handschoen. De artificiële konijnenvacht creëert kleine luchtzakjes die de lichaamswarmte van het paard vasthouden waardoor het deken extra warm is. Door de hoge warmte / gewichtsverhouding biedt deze voering uitstekend comfort.