• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Onderleggers, gel of schapenvacht?

Het assortiment zadelonderleggers heeft zich de laatste jaren enorm uitgebreid, deze blog helpt u verder bij het maken van de keuze voor de juiste onderlegger.

BR zadelonderlegger gel schapenvacht

Gek op onderleggers met gel of schapenvacht.

De woorden gel en bont of schapenvacht zijn bijna synoniem geworden voor een zadelonderlegger en dat terwijl er van deze materialen veel meer producten gemaakt worden. Denk aan singels, seat-savers en beenbeschermers. Dat men bij de woorden gel of schapenvacht vrijwel direct aan onderleggers moet denken is ook weer niet heel vreemd. Er worden veel onderleggers gemaakt van gel of schapenvacht of combinaties van die materialen. Welk materiaal is nu het beste en hoe kun je bepalen of je überhaupt een zadelonderlegger nodig hebt?

Schapenvacht is een geliefd materiaal

Veel voorkomende materialen

Schapenvacht of syntetisch schapenvacht zijn de meest voorkomende materialen, je ziet heel veel mensen met een zogenaamd “bontje” rijden. Ook wel begrijpelijk want het ziet er ook echt heel mooi en comfortabel uit.

Vaak denkt men dat schapenvacht heel warm is maar het tegendeel is waar, echte schapenvacht ventileert namelijk erg goed. Als je de schapenvacht regelmatig uitwast met het speciale BR lederwasmiddel dan is het ook een duurzaam product waar je lang plezier van hebt. Als je liever geen gebruik maakt van dierlijke producten dan is een syntetische variant uiteraard een goede optie.

De nieuwe generatie gelpads zijn uitstekende drukverdelers en diverse types zorgen ook nog voor een goede luchtcirculatie. Gel is bestand tegen alle omstandigheden, duurzaam en zeer onderhoudsvriendelijk. Veel gelpads kunnen zelfs zo in de wasmachine.

Naast gel en schapenvacht is ook memoryfoam een tegenwoordig veel gebruikt materiaal.  Memoryfoam past zich door warmte perfect aan elke vorm aan. Bij sommige onderleggers combineren ze diverse materialen om zo voordeel te doen met de beste eigenschappen van elk.

Halfpad gel sheepskin

Front riser, back riser of opvulbaar.

Een standaard onderlegger kent u vast wel, de onderlegger doet dienst als drukverdeler en wijzigt verder niet specifiek iets aan de ligging van het zadel. Dit soort onderleggers zijn overal even dik. Er zijn echter ook correctiepads of onderleggers voor zien van front- en of back riser. Dit type onderleggers kan problemen met de balans van het zadel oplossen.
Als een zadel te ver achterover helt dan kan een back riser welke aan de achterzijde opgehoogd is een uitkomst bieden. De front riser werkt precies andersom en is aan de voorzijde opgehoogd. Front risers verkleinen daarnaast ook de ruimte in de kamer van het zadel dus kunnen ook een oplossing bieden bij paarden die flink afgevallen zijn en of waarbij de bespiering is afgenomen.
De onderleggers die voorzien zijn van inlegvakjes zijn multifunctioneel inzetbaar en kunnen naar wens aangepast worden daar waar nodig. Met dit type onderlegger kun je ook een paard dat zich te scheef heeft ontwikkeld helpen bij het balanceren van het zadel.

Halfpad gel sheepskin

De openstrook in het  midden van de onderlegger is om het wervelkanaal vrij te houden en druk daarop te voorkomen. Een schoftuitsparing is vooral heel fijn bij paarden met een hoge en of gevoelige schoft.

halfpad met wervelkanaal en schoftuitsparing

De keuze voor de onderlegger bepaal je samen met de zadelmaker of zadelpasser. Natuurlijk helpen we je graag bij het maken van de juiste keuze. Ligt je zadel perfect? Bedenk dan dat je ook geen onderlegger nodig hebt in  dat geval zal een onderlegger de ligging juist minder maken.

Meer vragen? Je kunt ons altijd even een berichtje sturen via de Whatsapp klanten service. Neem ook eens een kijkje in onze categorie zadelonderleggers.