• gratis bezorging vanaf 49,-
 • alles uit voorraad leverbaar
 • klantwaardering: 9.3
 • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Veulen op komst! Waar moet je aan denken?

Het voorjaar staat voor de deur! Dat betekent dat de leukste tijd van het jaar is aangebroken: de veulens worden geboren. Verwacht jij ook een veulentje en wil je goed voorbereid zijn op de komst van het veulen? In deze blog gaan we dieper in op wat je nodig hebt wanneer er een veulen op komst is, zowel voor, tijdens als na de geboorte.

Veulen op komst

Veulen op komst: Voor de geboorte

In de laatste maanden van de dracht en tijdens de zoogtijd heeft je merrie behoefte aan extra voedingstoffen. Dit is belangrijk voor de merrie, maar zeker ook voor het veulen. Je kunt het veulen een zo goed mogelijke start geven door te zorgen dat de merrie in topconditie is. Voeding speelt een essentiële rol bij de ontwikkeling van gezonde botten en gewrichten van het (ongeboren) veulen. Geef je merrie vanaf de negende maand van de dracht tot het einde van de zoogperiode bijvoorbeeld Pavo Podo Lac. Zo geef je het ongeboren veulen alvast alle belangrijke voedingsstoffen mee. Wil jij een zak Pavo Podo Lac bestellen? Neem dan contact met ons op!

Zorg er daarnaast voor dat de vaccinaties en de ontworming van je merrie op orde zijn. Zo geeft de merrie wat afweer door aan het veulen, wat bescherming biedt tijdens de eerste maanden op deze aarde. Overleg dit op tijd met je dierenarts, hij/zij kan je hier goed in adviseren.

Veulen op komst

Veulen op komst: Tijdens de geboorte

Na maanden geduld hebben is het dan zo ver: de bevalling van je merrie en dus de geboorte van jouw veulen! Zorg dat je een fijne plek hebt voor de merrie om te bevallen en zorg ook dat ze gewend is aan die plek en zich comfortabel voelt. Wanneer de merrie daadwerkelijk gaat bevallen, is het aan te raden een veulenkit bij de hand te hebben die je kunt pakken in geval van nood.

 • Telefoonnummer van je dierenarts
 • Zeep voor je handen
 • Emmers warm water
 • Steriele handschoenen
 • Handdoeken
 • Staartbandage
 • Antiseptische spray om de navelstomp desinfecteren en de kans op bacteriële infectie te verminderen (bijvoorbeeld deze of deze)
 • SOS kit (kunstbiest)
 • Thermometer
 • Navelstreng klem
 • Schaar

De meeste merries bevallen zonder al te veel problemen, maar het is verstandig om goed voorbereid te zijn.

Veulen op komst

Veulen op komst: Na de geboorte

Het pasgeboren veulentje probeert al na een uur op te staan en gaat op zoek naar de uier van zijn moeder. Dat gaat in het begin nog wat wankel, omdat de motoriek nog niet goed is ontwikkeld. De biest is heel belangrijk: het bevat antistoffen waardoor het dier een goede weerstand opbouwt. Na 3 weken kun je het veulentje Pavo Podo Start geven. Dit is stap 2 in de begeleiding van het veulen naar een gezond, volwassen leven. Pavo Podo Start is niet alleen rijk aan hoogwaardige eiwitten (essentiële aminozuren), maar voorziet ook in alle noodzakelijke vitaminen en mineralen die uw jonge veulen nodig heeft. Het zorgt voor een goede basis bij de overgang van merriemelk naar vaste voeding. Vanaf een leeftijd van zo’n 8 maanden kun je overstappen op Pavo Podo Grow. Het zorgt voor een optimale uitharding van het beendergestel en ondersteunt de verzorging van pezen en gewrichten, de basis voor sterk beenwerk op latere leeftijd. Wil jij een zak Pavo Podo Start of Pavo Podo Grow bestellen? Neem dan contact met ons op!

Maak bij het voeren van het veulen gebruik van een veulenvoerbak. Zo kan het veulen bijgevoerd worden, zonder dat de merrie het voer opeet. Door de spijlen in de voerbak kan alleen het veulen bij het voer. Daarnaast zijn de hoeken van de bak afgerond. Zo is de kans kleiner dat het veulen zich zal verwonden aan de voerbak.

Halster

Pasgeboren veulens blijven nog veilig dicht bij hun moeder, maar naar mate ze ouder worden willen ze de wereld verkennen! Met een veulenhalster kun je jouw veulen veilig verplaatsen. Daarnaast went het veulen aan het dragen van een halster, een echte must voor in zijn volwassenen leven! Het is belangrijk om het meelopen aan een halster goed te oefenen en niet te trekken aan het halster als het veulen nog niet goed geleerd heeft netjes mee te lopen. Geef liever wat druk op de billen van het veulen, of door gebruik te maken van een veulentasje. Wil je meer weten over het uitkiezen van de juiste maat halster voor jouw veulen? Lees dan deze blog.

Speelgoed

Veulens zijn ontzettend nieuwsgierig, energiek en klaar om de wereld te ontdekken. Ze spelen het liefst de gehele dag. Daarom is het belangrijk om de merrie en het veulen zo veel mogelijk in de wei of in de paddock te laten. Zo kan het veulen lekker bewegen wat erg belangrijk is voor de ontwikkeling van het veulen. Door beweging komen er meer vezels in het kraakbeen bij de gewrichten en is de kans op OCD minder groot. Daarnaast draagt spelen bij aan een verbetering van de motoriek, wat essentieel is voor het latere leven van het veulen!

Borstels

Bij veulens is het belangrijk om ze aan allerlei dingen te wennen: het halster, meelopen, maar ook aanrakingen over zijn lichaam. Dit kun je in het eerste stadium doen met je handen, maar later ook met een borstel. Het is fijn om te beginnen met een kleine, zachte borstel zodat het veulen hieraan kan wennen. Daarnaast is het belangrijk het veulen te laten wennen aan het geven van een voetje. Zo kun je hem leren dat hoeven uitkrabben de normaalste zaak van de wereld is, net als naar de hoefsmid gaan.

In onze veulen shop vindt je allerlei benodigdheden voor je veulen. Heb je nog vragen of advies nodig? Neem dan zeker contact met ons op.