• gratis bezorging vanaf 49,-
 • alles uit voorraad leverbaar
 • klantwaardering: 9.3
 • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Veulen op komst! Waar moet je aan denken?

Het voorjaar staat voor de deur! Dat betekent dat de leukste tijd van het jaar is aangebroken: de veulens worden geboren. Verwacht jij ook een veulentje en wil je goed voorbereid zijn op de komst van het veulen? In deze blog gaan we dieper in op wat je nodig hebt wanneer er een veulen op komst is, zowel voor, tijdens als na de geboorte.

Veulen op komst: Voor de geboorte

In de laatste maanden van de dracht en tijdens de zoogtijd heeft je merrie behoefte aan extra voedingstoffen. Dit is belangrijk voor de merrie, maar zeker ook voor het veulen. Je kunt het veulen een zo goed mogelijke start geven door te zorgen dat de merrie in topconditie is. Voeding speelt een essentiële rol bij de ontwikkeling van gezonde botten en gewrichten van het (ongeboren) veulen. Geef je merrie vanaf de negende maand van de dracht tot het einde van de zoogperiode bijvoorbeeld young & breed van VITALStyle. Young & Breed is een vezelrijke en gezonde muesli als dagelijkse aanvulling op
het ruwvoer. De muesli is rijk aan alle vitaminen en mineralen die een drachtige
of zogende merrie, veulen of jong paard nodig heeft.

Zorg dat je je merrie twee weken voor de geboorte ontwormt en in de 9e maand van de dracht laat enten tegen influenza en tetanus. Zodat het veulen goed beschermd op deze wereld kan komen. Ook is het belangrijk dat je merrie genoeg weidegang/beweging heeft tijdens de dracht. Dit zorgt ervoor dat je merrie een top conditie krijgt die ze zeker nodig zal hebben tijdens de dracht en de geboorte.

De draagtijd van een merrie is 340 dagen. Maar houd er rekening mee dat het veulen te vroeg of te laat geboren kan worden. Let daarom goed op de symptomen die een aankomende geboorte kunnen voorspellen. Een aantal symptomen waar je op kan letten:

 • Oedeem, vocht ophopingen onder de buik of ook wel zucht genoemd
 • Onrust en oncomfortabel gedrag zoals, trappen/happen naar de buik, veel liggen, afzondering, rollen etc.
 • Kegelen, kort voor de geboorte schiet de uier van de merrie vol. Je ziet dan twee wasachtige druppels hangen, vaak wordt het veulen dan binnen 24 uur geboren.
 • verslappen van de banden, de spieren en banden rondom de staartbasis zullen ontspannen. Hierdoor heeft het veulen tijdens de geboorte meer ruimte.

Je zou ook nog een geboorte bewaking systeem aankunnen schaffen. Dit systeem alarmeert je als het denkt om een wee te gaan, waardoor je op tijd bij je paard kunt zijn. Ook kan je een camera ophangen zodat je je merrie in de gaten kan houden.

Veulen op komst

Veulen op komst: Tijdens de geboorte

Na maanden geduld hebben is het dan zo ver: de bevalling van je merrie en dus de geboorte van jouw veulen! Zorg dat je een fijne plek hebt voor de merrie om te bevallen en zorg ook dat ze gewend is aan die plek en zich comfortabel voelt. Het is fijn als er genoeg natuurlijk licht is in de stal en dat de stal schoon en droog is. Ook tijdens de bevalling, de merrie zal veel vocht verliezen en het is belangrijk voor het veulen dat het in een schone omgeving ter wereld komt. Wanneer de merrie daadwerkelijk gaat bevallen, is het aan te raden een veulenkit bij de hand te hebben die je kunt pakken in geval van nood.

 • Telefoonnummer van je dierenarts
 • Zeep voor je handen
 • Emmers warm water
 • Steriele handschoenen
 • Handdoeken
 • Staartbandage
 • Antiseptische spray om de navelstomp desinfecteren en de kans op bacteriële infectie te verminderen (bijvoorbeeld deze of deze)
 • SOS kit (kunstbiest)
 • Thermometer
 • Navelstreng klem
 • Schaar

De meeste merries bevallen zonder al te veel problemen, maar het is verstandig om goed voorbereid te zijn. Het is belangrijk dat je zo je dierenarts kan bellen en dat hij/zij met spoed kan komen wanneer dat nodig zou kunnen zijn.

Veulen op komst: Na de geboorte

Het pasgeboren veulentje probeert al na een uur op te staan en gaat op zoek naar de uier van zijn moeder. Dat gaat in het begin nog wat wankel, omdat de motoriek nog niet goed is ontwikkeld. Laat dit allemaal rustig gebeuren. De biest is heel belangrijk: het bevat antistoffen waardoor het dier een goede weerstand opbouwt. Het is van levensbelang dat een veulen dit binnen de eerste twee uur van zijn of haar leven binnen krijgt. Binnen twee uur zal ook de eerste ontlasting (darm pek) eruit komen, dit is een zwarte kleverige massa die bestaat uit afgestorven darmcellen en slijm. Binnen tien uur zal het veulen ook voor het eerst plassen. Bij twijfel over een situatie bel of raadpleeg altijd meteen je dierenarts.

Halster

Pasgeboren veulens blijven nog veilig dicht bij hun moeder, maar naar mate ze ouder worden willen ze de wereld verkennen! Met een veulenhalster kun je jouw veulen veilig verplaatsen. Daarnaast went het veulen aan het dragen van een halster, een echte must voor in zijn volwassenen leven! Het is belangrijk om het meelopen aan een halster goed te oefenen en niet te trekken aan het halster als het veulen nog niet goed geleerd heeft netjes mee te lopen. Geef liever wat druk op de billen van het veulen, of door gebruik te maken van een veulentasje. Wil je meer weten over het uitkiezen van de juiste maat halster voor jouw veulen? Lees dan deze blog.

Speelgoed

Veulens zijn ontzettend nieuwsgierig, energiek en klaar om de wereld te ontdekken. Ze spelen het liefst de gehele dag. Daarom is het belangrijk om de merrie en het veulen zo veel mogelijk in de wei of in de paddock te laten. Zo kan het veulen lekker bewegen wat erg belangrijk is voor de ontwikkeling van het veulen. Door beweging komen er meer vezels in het kraakbeen bij de gewrichten en is de kans op OCD minder groot. Daarnaast draagt spelen bij aan een verbetering van de motoriek, wat essentieel is voor het latere leven van het veulen!

Borstels

Bij veulens is het belangrijk om ze aan allerlei dingen te wennen: het halster, meelopen, maar ook aanrakingen over zijn lichaam. Dit kun je in het eerste stadium doen met je handen, maar later ook met een borstel. Het is fijn om te beginnen met een kleine, zachte borstel zodat het veulen hieraan kan wennen. Daarnaast is het belangrijk het veulen te laten wennen aan het geven van een voetje. Zo kun je hem leren dat hoeven uitkrabben de normaalste zaak van de wereld is, net als naar de hoefsmid gaan.

VOEREN

Na 4-6 weken zitten er te weinig voedingstoffen in de moedermelk en kan je beginnen met het bijvoeren van het veulen. Zorg dan voor veulenbrok en van goede kwaliteit hooi. Wij raden de young & breed van VITALStyle aan. Deze is geschikt voor zowel het veulen als voor de moeder. Want ook voor de merrie moet je voor een goede voeding zorgen. Zij heeft een verdubbelde energie behoefte, omdat ze ook voor het veulen voedingstoffen moet aanmaken. Young & breed vult daarin goed aan, het bevat een hoog eiwit- en energiegehalte ter ondersteuning van de melkgift, een gezond gewicht en eenevenwichtige groei en ontwikkeling. Maak bij het voeren van het veulen gebruik van een veulenvoerbak. Zo kan het veulen bijgevoerd worden, zonder dat de merrie het voer opeet. Door de spijlen in de voerbak kan alleen het veulen bij het voer. Daarnaast zijn de hoeken van de bak afgerond. Zo is de kans kleiner dat het veulen zich zal verwonden aan de voerbak.

In onze veulen shop vindt je allerlei benodigdheden voor je veulen. Heb je nog vragen of advies nodig? Neem dan zeker contact met ons op.

veulen