• gratis bezorging vanaf 49,-
  • alles uit voorraad leverbaar
  • klantwaardering: 9.3
  • voor 20.30 besteld, vandaag verzonden!*

Vind het juiste bit voor je paard in 4 stappen

Het juiste bit voor jouw paard vinden kan best een uitdaging zijn! Tijdens het rijden is het bit vaak een belangrijk onderdeel in de communicatie tussen jou en je paard. Bitten zijn er in alle soorten en maten en een verkeerd bit kan snel voor gevoeligheden zorgen. Dus hoe vind je het juiste bit? Sprenger neemt je in vier gemakkelijke stappen graag mee in je keuze!

Anatomie van het paard

Om het juiste bit te kunnen vinden is het belangrijk eerst wat meer te weten over de anatomie van de paardenmond. Sprenger heeft in samenwerking met de Tierärtzliche Hochschule Hannover de ruimte in de mond van het paard onderzocht.

Hieruit is gebleken dat de maximale hoogte slechts 3,5 tot 4 cm bevat. De tong is daarbij niet meegerekend, dus afhankelijk van de dikte van de tong gaat hier nog 2 tot 2,5 cm van af en houd je 1,5 cm over voor het bit. Andere factoren die een rol spelen zijn de breedte van de onderkaak en de dikte en lengte van de lip.

2-vingertest

Stap 1: Kies de goede maat bit voor je paard

Om te kijken welk formaat bit het best bij jouw paard past probeer je de ‘2-vingertest’. Leg je wijs- en middelvinger op elkaar en steek deze ter hoogte van het bit in de mond van het paard. Afhankelijk van de druk kan je het volgende aanhouden:

  • Veel druk  -> weinig ruimte -> dun mondstuk (14-16mm)
  • Geen of weinig druk -> genoeg ruimte -> dikker mondstuk (16-18mm)

Hoe groot je bit moet zijn hangt ook af van het soort bitringen dat je kiest. Een watertrens heeft losse ringen, dit bit hoort niet meer dan 5 mm uit te steken aan beide zijden van de mondhoeken. Een trens met vaste ringen, zoals een bustrens of Pelham, hoort aangesloten aan de mond te zitten.

Om je te helpen heeft Sprenger de bitmeterkaart ontworpen: zo meet je gemakkelijk de maat van je bit en check je de dikte van een bit. De kaart ligt in onze winkel gratis voor je klaar!

Stap 2: Het juiste mondstuk

Enkelgebroken bit

Enkelgebroken bitten werken in op de randen van de tong en de onderkaak. Bij het geven van een hulp komt er door de V-vorm druk op de tongranden en vermindert de druk in het midden.

Om het mondstuk fijner in de mond te laten liggen heeft Sprenger de Turnado en de Dynamic RS ontworpen. Bij deze enkelgebroken bitten is het mondstuk 45 graden naar voren gedraaid. Op deze manier wordt voorkomen dat er ongelijke druk op de tong komt te staan.

Dubbelgebroken bit

Voor paarden met een laag gehemelte of een kleine ruimte in de mond is een dubbelgebroken bit geschikter. Dit type bit verdeelt de druk van de teugelhulpen over een grotere oppervlakte van de tong. Vaak is het middenstuk te groot, waardoor het niet prettig ligt. De Sprenger KK Ultra bitten hebben een extra klein middenstuk, dat ook nog een 45 graden naar voren is gedraaid. Hierdoor voel je gelijk verschil.

ONGEBROKEN BIT

De rechte en niet flexibele trens heeft een stabiele en evenredige druk op de gehele tong. In vergelijking met gebroken bitten heeft het ongebroken bit minder druk op de tongranden. Hoe sterker de teugelhulp, hoe meer inwerking op de tong en lagen. Dit bit wordt aanbevolen voor paarden die de teugelhulpen willen ontwijken en de neiging hebben om sterk te worden. In tegenstelling tot bitten die de druk uitoefenen achter de oren (zoals de Pelham) kan een ongebroken trens worden gebruikt bij paarden die naar beneden duiken en op het bit hangen.

Bij een ongebroken trens is het belangrijk om de juiste maat te bepalen, wanneer het bit te groot is kan deze oncomfortabel aanvoelen voor het paard bij eenzijdige teugelhulpen. Geadviseerd wordt om een ongebroken trens alleen te gebruiken bij ervaren ruiters, die het paard kunnen rijden op been- en gewichtshulpen.

Welk bit je nodig hebt ligt aan je paard en aan je rijvaardigheid. Neem gerust contact op voor advies.

Sprenger bitten

Stap 3: Combineren met de juiste zijkant

Watertrens

Een watertrens geeft de teugelhulpen direct door naar de tong en onderkaak zonder inwerking uit te oefenen achter de oren. De beweegbare ringen zorgen ervoor dat onstabiel contact vanuit de hand wordt opgevangen. Het paard kan met een watertrens het bit wat optillen met de tong op plotseling sterke druk te ontwijken. Een watertrens behoudt bij uitstek de lossigheid in de paardenmond.

Een watertrens kan gebruikt worden voor elke discipline en op elk niveau in de africhting, ook bij het zadelmak maken om het paard te laten wennen aan een hoofdstel en een bit.

Vaste ringen

Bitten met vaste ringen liggen stiller in de mond. Heeft je paard gevoelige mondhoeken? Ook dan zijn vaste ringen ideaal. De vaste ringen geven zijdelingse support, waardoor het effect van de hulpen wordt vergroot. Bij D-ring bitten en kneveltrensen is dit effect nog groter doordat het oppervlakte nog groter is vergeleken met een normale bustrens

Dit soort bitten is geschikt voor paarden met gevoelige mondhoeken, paarden die veel met het bit spelen en daardoor iets onrustig zijn in de mond en paarden die de neiging hebben over de schouder weg te vallen bij het rijden van wendingen of het rijden naar een hindernis.

Extra inwerking achter de oren

Wanneer de teugels worden aangenomen bij een 3-Ring, Multi-Ring of Baucher bit, wordt druk uitgeoefend op de tong, onderkaak en achter de oren. Dit geeft de ruiter meer controle over sterke paarden die de neiging hebben het hoofd omhoog te gooien in plaats van naar beneden te duiken bij het ontwijken van druk.

Het Baucher bit is ook te gebruiken bij de voorbereiding van het rijden met stang en trens bij dressuurpaarden. Deze type bitten is niet geschikt voor paarden die de neiging hebben om achter de loodlijn te lopen of op de voorhand vallen door in de ruiterhand te duwen.

Bitten met een ophaaleffect werken ook achter de oren, dit geeft je als ruiter meer controle. Bitten met een kinketting (en verplichte beschermer) werken ook onder de kin. Zo heb je als ruiter nog meer invloed, het is daarom belangrijk dat jij en je paard een goede basisopleiding hebben.

Stap 4: Materiaal van het bit voor je paard

sensogan

Sensogan is een legering is gemaakt van koper in combinatie met mangaan en zink. Koper zorgt er voor dat het bit een beetje oxideert, wat een zoete smaakt af geeft. Dit zoete vindt je paard lekker, waardoor hij op het bit gaat kauwen. Maar als je alleen koper gebruikt is het bit veel te zacht.

In veel gevallen wordt daarom gekozen voor een hoog percentage koper, aangevuld met aluminium, op deze manier verdwijnt echter het oxiderende effect. Door het toevoegen van zink en mangaan aan het koper, zoals bij Sensogan, blijft de oxidatie tijdens je hele training gelijk, ook als je het bit al langer in gebruik hebt.

RVS / Roestvrijstaal

RVS bitten en bitten met een aluminium legering hebben geen oxidatie, de activiteit in de mond wordt hierdoor niet gestimuleerd. Let er bij rubber en kunststof bitten op dat je paard voldoende kauwt op het bit, om een branderig gevoel te voorkomen.

Wil je meer weten over het vinden van het juiste bit? Neem dan contact op of kom langs in de winkel!

Kunststof

Vergeleken met metalen bitten zijn kunststof bitten zachter. De kunststof bitten van Sprenger bevatten allemaal een staaldraad in het midden zodat breken onmogelijk is, wat de veiligheid bevordert.

Sprenger video

 Bekijk hier de video